(10 porcji)
Kruche ciasto:
340 g mąki pszennej
220 g zimnego masła
100 g cukru pudru
Bita śmietana:
½ l śmietany 36 %
½ laski wanilii
2 łyżki cukru pudru
½ kg czereśni lub innych owoców
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w kostkę i łączymy z mąką, a następnie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdy składniki nie chcą się dobrze połączyć, dodajemy łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Foremki do tartaletek smarujemy masłem. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 3 mm., a następnie wycinamy z niego okręgi i wykładamy nimi wcześniej przygotowane foremki. Każdą foremką nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy około 15 minut tzn. do momentu aż zaczną brązowieć, a następnie studzimy.
W misce mieszamy śmietanę, cukier puder i nasiona z połowy laski wanilii. Ubijamy wszystko mikserem i wstawiamy do lodówki. Gdy tartaletki wystygną przekładamy bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na nie bitą śmietaną. Dekorujemy czereśniami lub innymi owocami.