(10 porcji)
3 obrane marchewki
2 obrane korzenie pietruszki
½ obranego korzenia selera
½ cebuli
2 ząbki czosnku
750g szpondra wołowego
150 g czarnych oliwek
200 g ogórków kiszonych
2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
Sól i pieprz
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę czosnek, szponder wołowy, ziele angielskie i liść laurowy wkładamy do garnka. Zalewamy zimną woda i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 3 godzin. Następnie wywar przecedzamy. Mięso wołowe i marchewkę odkładamy do późniejszego wykorzystania.
Garnek z wywarem wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy oliwki i ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wówczas dodajemy ogórka kiszonego i koncentrat. Gotujemy 30 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Soljanke podajemy z kawałkami marchewki oraz mięsa z wywaru. Jako dodatek możemy podać kwaśną śmietanę i cytrynę.