1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Soljanka

Soljanka

(10 porcji) 3 obrane marchewki 2 obrane korzenie pietruszki ½ obranego korzenia selera ½ cebuli 2 ząbki czosnku 750g szpondra wołowego 150 g czarnych oliwek 200 g ogórków kiszonych 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sól i pieprz

(10 porcji)

3 obrane marchewki

2 obrane korzenie pietruszki

½ obranego korzenia selera

½ cebuli

2 ząbki czosnku

750g szpondra wołowego

150 g czarnych oliwek

200 g ogórków kiszonych

2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

Sól i pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę czosnek, szponder wołowy, ziele angielskie i liść laurowy wkładamy do garnka. Zalewamy zimną woda i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 3 godzin. Następnie wywar przecedzamy. Mięso wołowe i marchewkę odkładamy do późniejszego wykorzystania.

Garnek z wywarem wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy oliwki i ziemniaki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wówczas dodajemy ogórka kiszonego i koncentrat. Gotujemy 30 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Soljanke podajemy z kawałkami marchewki oraz mięsa z wywaru.  Jako dodatek możemy podać kwaśną śmietanę i cytrynę.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze