1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Otwieramy sezon na chłodnik

Tradycyjny chłodnik litewski z botwinką, rzodkiewką, ogórkiem gruntowym, zrobiony na wywarze z botwinki, kefirze, maślance i jogurcie; serwowany z jajkiem oraz świeżą sałatką z rzodkiewki i ziół. (Fot. materiały prasowe)
Tradycyjny chłodnik litewski z botwinką, rzodkiewką, ogórkiem gruntowym, zrobiony na wywarze z botwinki, kefirze, maślance i jogurcie; serwowany z jajkiem oraz świeżą sałatką z rzodkiewki i ziół. (Fot. materiały prasowe)
Zobacz galerię 8 Zdjęć
Szukacie przepisu na dobry chłodnik? Szef kuchni Michał Gniadek zdradził nam swoją recepturę. Jego botwinkowy chłodnik od tygodnia króluje w nowym autorskim menu Bistro Baru WuWu.

Chłodnik z botwiny, składniki: botwina 1 kg kefir 1 l jogurt naturalny 0,5 l maślanka 0,5 szczypiorek 50 g ogórek zielony 200 g rzodkiewka 200 g sól, pieprz, cukier soku z cytryny 20 ml ocet czerwony 20 ml

Przygotowanie: Kroimy liście botwinki w julienne (długie, cienkie i równe słupki, paski), łodygi w kostkę, buraki ścieramy na tarce. Wszystkie elementy botwiny gotujemy aż do miękkości w 1 litrze wody - zaczynamy od buraków, kończymy na liściach, na koniec zakwaszamy octem. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy ogórek zielony i rzodkiewkę w kostkę, siekamy koperek i szczypior. Kiedy botwina jest już zimna, łączymy ze sobą wszystkie produkty, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki tak, aby wszystko się przegryzło i nabrało smaku. 

Bistro WuWu lansuje polską kuchnię, zabierając gości w sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa i wspólnych obiadów jedzonych przy rodzinnym stole. Nowe wiosenne menu, stworzone przez szefa kuchni Michała Gniadka, pełne jest polskich smaków. Niejednego z nas zabiorą one w sentymentalną podróż do kuchni dzieciństwa. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze