Szukacie przepisu na dobry chłodnik? Szef kuchni Michał Gniadek zdradził nam swoją recepturę. Jego botwinkowy chłodnik od tygodnia króluje w nowym autorskim menu Bistro Baru WuWu.
Chłodnik z botwiny, składniki:
botwina 1 kg
kefir 1 l
jogurt naturalny 0,5 l
maślanka 0,5
szczypiorek 50 g
ogórek zielony 200 g
rzodkiewka 200 g
sól, pieprz, cukier
soku z cytryny 20 ml
ocet czerwony 20 ml
Przygotowanie: Kroimy liście botwinki w julienne (długie, cienkie i równe słupki, paski), łodygi w kostkę, buraki ścieramy na tarce. Wszystkie elementy botwiny gotujemy aż do miękkości w 1 litrze wody - zaczynamy od buraków, kończymy na liściach, na koniec zakwaszamy octem. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy ogórek zielony i rzodkiewkę w kostkę, siekamy koperek i szczypior. Kiedy botwina jest już zimna, łączymy ze sobą wszystkie produkty, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki tak, aby wszystko się przegryzło i nabrało smaku.
Bistro WuWu lansuje polską kuchnię, zabierając gości w sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa i wspólnych obiadów jedzonych przy rodzinnym stole. Nowe wiosenne menu, stworzone przez szefa kuchni Michała Gniadka, pełne jest polskich smaków. Niejednego z nas zabiorą one w sentymentalną podróż do kuchni dzieciństwa.