(na 2 osoby),
1 duży bakłażan,
150g startego parmezanu,
400 g pomidorów pelati w puszce,
4, łyżki posiekanej bazylii,
2 ząbki czosnku drobno posiekane,
2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
Oliwa ekstra vergine,
Olej słonecznikowy,
Sól i pieprz
Na dużym ogniu rozgrzewamy żeliwną patelnię grillową. Bakłażany kroimy w ½ centymetrowe plastry. Delikatnie solimy i pieprzymy, następnie wkładamy na patelnie i grillujemy z każdej strony do momentu, aż nabierze rumianych pasków. Po zdjęciu z patelni bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek z cebulą. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy około 20 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki posiekanej bazylii i połowę parmezanu.
W naczyniach żaroodpornych układamy parmigianę. Na dno kładziemy plaster bakłażana, posypujemy go parmezanem i dodajemy 2 łyżki sosu pomidorowego. Powtarzamy tą czynność trzykrotnie. Przed podaniem rozgrzewamy piekarnik do 180 C i zapiekamy bakłażany około 15 minut. Posypujemy pozostałą bazylią do dekoracji.