1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Liście babki w cieście z makiem

Składniki na 4 porcje: 2 jajka; 1 łyżka mąki amarantusowej; 2 łyżki mąki orkiszowej; 1 łyżka tapioki; 2–3 łyżki wody mineralnej gazowanej; kilkanaście listków babki lancetowatej; 1 łyżka maku; 1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia; 1 łyżka cukru pudru. (Czas przygotowania: 35 min)

Z mąki amarantusowej, orkiszowej, tapioki, jaj i wody mineralnej przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Olej rzepakowy wlać do małego wysokiego garnuszka i rozgrzać.

Liście babki związać, tworząc „obwarzanek”, następnie zanurzać w cieście i wykładać na dno garnuszka.

Smażyć w głębokim tłuszczu, przewracając drewnianą łyżką. Po wyłożeniu na papierowy ręcznik, oprószyć makiem i cukrem pudrem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze