Składniki na 4 porcje:
2 jajka; 1 łyżka mąki amarantusowej; 2 łyżki mąki orkiszowej; 1 łyżka tapioki; 2–3 łyżki wody mineralnej gazowanej; kilkanaście listków babki lancetowatej; 1 łyżka maku; 1 szklanka oleju rzepakowego do smażenia; 1 łyżka cukru pudru.
(Czas przygotowania: 35 min)
Z mąki amarantusowej, orkiszowej, tapioki, jaj i wody mineralnej przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Olej rzepakowy wlać do małego wysokiego garnuszka i rozgrzać.
Liście babki związać, tworząc „obwarzanek”, następnie zanurzać w cieście i wykładać na dno garnuszka.
Smażyć w głębokim tłuszczu, przewracając drewnianą łyżką. Po wyłożeniu na papierowy ręcznik, oprószyć makiem i cukrem pudrem.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!