1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Czym jest latte art?

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Będąc w kawiarni, na pewno nie raz spotkałeś się z przepięknie zaserwowanym naparem, w efektownej technice latte art. To nic innego, jak rysunek na kawie. Mleczny wzór serduszka lub kwiatka. Piękne wzory na powierzchni kawy zawsze wywołują ogromne wrażenie i ekscytację. Nie ma w tym nic dziwnego — rysunki prezentują się naprawdę efektownie. Chcesz dowiedzieć się nieco więcej o latte art? Koniecznie przeczytaj artykuł!

Czym jest i skąd wywodzi się latte art?

Latte art to metoda dekorowania serwowanej kawy. Możliwe jest stworzenie wielu ciekawych wzorów i kształtów, takich jak serca, kwiaty, łabędzie czy rozety. Historia tej wyjątkowej techniki sięga roku 1986. Za jej twórcę uznaje się Davida Schomera, który w swojej kawiarni Espresso Vivace w Seattle, serwował swoim klientom kawę z dużą ilością piany, która układała się w różne, ciekawe kształty. Z początku były to serca oraz róże. Jeśli chodzi o sam termin latte art, został on użyty po raz pierwszy w 1996 roku przez włoskiego baristę — Luigiego Lupi.

Profesjonalne wykonanie latte art jest dosć skomplikowane i wymaga poczucia estetyki. O tej metodzie dekoracji mówi się w kategoriach sztuki. Miłośnicy kawy na całym świecie po dziś dzień zachwycają się pięknymi rysunkami i doceniają tę niełatwą pracę baristów.

Zawody latte art — sprawdzian dla baristów

Sztuka tworzenia wzorów na powierzchni kawy stała się niemal dyscypliną sportową. Poświęcono jej bowiem liczne konkurencje i zawody, z których to najwyższą rangę mają zdecydowanie Mistrzostwa Latte Art, organizowane przez Specialty Coffee Association.

Zawody te, najpierw odbywają się na szczeblu krajowym krajowej. Uczestnicy, którzy zwyciężą, spotykają się następnie na zawodach światowych. Wzory na kawach oceniane są przez specjalistów. Biorą pod uwagę zarówno skomplikowanie wzoru, jak i kreatywność, jego położenie czy też ogólne odczucia. Specjaliści w swoim fachu potrafią tworzyć naprawdę nietuzinkowe wzory w bardzo krótkim czasie.

Techniki latte art

Istnieją dwie główne techniki latte art. Jest to free-pouring oraz etching. Free-pouring to nic innego jak przelewanie mleka bezpośredni z dzbanka. Barista uzyskuje pożądany wzór poprzez odpowiednie ruchy nadgarstka, szybkość i manipulowanie odległością od filiżanki. Nieco bardziej wymagającą techniką jest etching. Wykorzystuje ona drobne akcesoria, aby uzyskać pożądane wzory. Mowa tutaj o rysikach czy też niewielkich rozmiarów patyczkach. Technika ta pozwala uzyskać zarówno proste wzory, jak serce czy rozeta, ale także nieco bardziej skomplikowane rysunki, przedstawiające alpaki, róże czy koniki morskie. Jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę wyobraźnia baristy! W przypadku etchingu duże znaczenie ma czas podania kawy, bowiem wzory utrzymują się na powierzchni kawy o wiele krócej, niż ma to miejsce w przypadku free-pouringu.

Podstawy latte art

Kluczem do sukcesu w przypadku latte art jest odpowiednio spienione mleko. Musi ono posiadać temperaturę około 60-65 stopni Celsjusza, a także charakteryzować się odpowiednią gęstością, aby nie rozpuściło się zbyt szybko. Wszelkiego rodzaju wzorki nie są wcale aż tak trudne do wykonania, jak mogłoby się wydawać. Niezbędne są jednak regularne ćwiczenia, aby dojść do perfekcji.

Osoby, które nie mają cierpliwości do malowania na kawie lub po prostu szukają prostszego rozwiązania — mogą sięgnąć po specjalne dekoratory i szablony przeznaczone do kawy. Pozwalają w łatwiejszy sposób stworzyć różnego rodzaju wzory, jednak często nie utrzymują się one tak dobrze, jak w przypadku samodzielnego wykonania latte art.

Jak samodzielnie zrobić latte art?

Jeśli chcesz zacząć tworzyć ciekawe rysunki na kawie, powinieneś zacząć od udoskonalenia umiejętności przygotowania kawy. Latte art stanowi jedyne uzupełnienie, swego rodzaju dodatek. Podstawą jest kawa. Warto sięgać po tę wysokiej jakości. Jeśli z kolei chodzi o mleko, zaleca się stosować te o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2%. Podczas procesu spieniania zwiększy ono swoją objętość o około 20%, jednak aby tak się stało — należy zastosować mocno schłodzone mleko, najlepiej prosto z lodówki. Po wygładzeniu mleka wystarczy je powoli przelać na powierzchnię espresso. Wymaga to utrzymania odpowiedniego tempa, a także manewrowania dzbankiem, aby utworzył się widoczny wzór. Pierwsze próby mogą okazać się nieudane, jednak nie należy się zniechęcać. Dzięki praktyce szybko nauczysz się tworzyć proste i nieskomplikowane wzory.

W kawiarniach i restauracjach, kawa, na której bariści tworzą wzory — pochodzi najczęściej z ekspresu. Najczęściej są to nowoczesne ekspresy automatyczne, rzadziej przelewowe czy, popularne w domowych zakątkach, . Wysokiej jakości sprzęt także ma znaczenie w kwestii wzorów. Jeśli pragniesz zaopatrzyć się w ekspres czy może kawę, zapoznaj się z ofertą popularnych i cenionych w branży marek takich jak m.in. . Jeśli jeszcze nie znalazłeś swojej ulubionej kawy, koniecznie wypróbuj jej różne rodzaje! W ofercie Nespresso znajdziesz także kawy aromatyzowane np. Waniliową czy karmelową. Któraś z nich z pewnością usatysfakcjonuje Twoje kubki smakowe!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze