1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ciasto orzechowe zamiast piernika – przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza

Orzechowe ciasto ze śliwkami i tymiankiem. Przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza (Fot. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann)
Orzechowe ciasto ze śliwkami i tymiankiem. Przepis Rozkosznego, czyli Michała Korkosza (Fot. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann)
„Wygląda najzwyczajniej na świecie, ale gdy goście próbują tego ciasta, nagle w pomieszczeniu można usłyszeć tylko odgłos mlaskania i pomruki” – pisze Michał Korkosz, czyli Rozkoszny. Może więc w tym roku, zamiast piernika, skusisz się na aromatyczne ciasto orzechowe ze śliwkami i tymiankiem? Oto przepis z najnowszej książki Michała „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”.

Fragment książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza, wydawnictwo Buchmann. Skróty pochodzą od redakcji.

Wygląda najzwyczajniej na świecie, ale gdy goście próbują tego ciasta, nagle w pomieszczeniu można usłyszeć tylko odgłos mlaskania i pomruki. W życiu upiekłem już mnóstwo fikuśnych deserów, ale doświadczenie nauczyło mnie, że nic nie smakuje tak dobrze jak orzechowe ciasto, w którym zatopiono kwaśne owoce. Migdałowe z morelami, pistacjowe z malinami czy włoskie ze śliwkami. Tymianek jest ukoronowaniem tej przyjemności. W nieoczywisty sposób wytrawny, o cudnie leśnym smaku, tak słodko kokietującym śliweczki.

Orzechowe ciasto ze śliwkami i tymiankiem

Składniki

tortownica o średnicy 23 cm

  • 250 g orzechów włoskich
  • 2⁄3 szklanki (80 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 180 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka listków tymianku + trochę do podania
  • 1 szklanka (200 g) drobnego cukru
  • 300 g śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
  2. Na mocno rozgrzanej patelni praż orzechy, aż nabiorą czarnych poparzeń, około 3 minut. Zdejmij z ognia, przełóż do innego naczynia i przestudź. Zblenduj orzechy w malakserze na drobny pył, ale nie miksuj zbyt długo – uważaj, żeby nie zamieniły się w masło orzechowe. Wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Ucieraj masło, aż stanie się lekkie i napowietrzone, około 3 minut. Dodawaj jajko po jajku, następnie dorzuć listki tymianku i cukier. Ucieraj, aż masa będzie prawie gładka. Dodaj suche składniki, wymieszaj do połączenia.
  4. Przełóż masę do tortownicy. Na wierzchu wyłóż śliwki rozcięciem do góry. Piecz, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie czysty, czyli około 50 minut. Przestudź ciasto.
  5. W rondlu zagotuj sok z cytryny, zdejmij z ognia. Cały czas mieszając, dodawaj cukier puder, aż powstanie lepki lukier. Jeśli trzeba, dodaj więcej soku lub cukru pudru, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
  6. Polej ciasto lukrem i od razu posyp listkami tymianku. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
Polecamy:  „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza, wydawnictwo Buchmann. (Fot. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann) Polecamy: „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza, wydawnictwo Buchmann. (Fot. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze