Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 3 limonki. Sos: 8 łyżek posiekanej rzeżuchy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok i skórka z limonki, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, łyżeczka miodu.
Czas przygotowania: 35 minut
Piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem. Skórę poprzecznie naciąć, mięso oprószyć pieprzem, papryką i solą. Piersi zawinięte w folię odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować sos. Świeżo zmielony pieprz zmieszać z oliwą i rzeżuchą, stopniowo dodawać miód, sól oraz skórkę i sok z limonki.
Rozgrzać olej na patelni. Położyć piersi z kaczki skórą do dołu, smażyć ok. 8 min, następnie odwrócić i smażyć jeszcze 5 min. Zdjąć z patelni, włożyć do ciepłej miseczki, przykryć folią i odstawić na 10 min. Podawać na plastrach limonki, ze świeżą rzeżuchą, skropione rzeżuchowo-limonkowym sosem.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!