Składniki na 4 porcje: 40 dag mielonego mięsa; 25 dag drobno startej marchewki; 1 kajzerka; 3 łyżki mleka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; 1 -2 jajka; olej do smażenia; 1 cebula; ewentualnie 2 łyżki bułki tartej; 1/3 łyżeczki majeranku; 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej; 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/3 soli.
Sałatka: 200 g mieszanych sałat: radicchio, sałaty kędzierzawej zielonej i czerwonej; szpinak ewentualnie kilka listków szczawiu i mleczu; 100 g pomidorków koktajlowych; 3 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka octu balsamicznego; sól; pieprz
Cebulę obrać i drobno posiekać. Razem z utartą marchewką poddusić na patelni. Po przestygnięciu wrzucić do miski, dodać mięso. Wcześniej namoczoną w mleku i podduszną kajzerkę włożyć do miski, wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę.
Jeśli będzie za luźna, dodać jeszcze bułkę tartą według uznania, a gdyby nie chciało się lepić, dodać drugie jajko. Formować zgrabne podłużne kotleciki i smażyć na patelni. Przygotować sałatkę z podanych składników, skropić sosem z oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Podawać do kotlecika.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!