Składniki na 5 porcji: 0,5 kg fileta z indyka, puszka ananasów, świeży ananas, łyżeczka czarnej herbaty, olej do smażenia, 2–3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa, 1/2 kostki rosołowej, sól, pieprz, wykałaczki do spinania roladek.
Czas przygotowania: 40 min plus 12 godz. marynowania
Mięso opłukać, pokroić w plastry. Otworzyć puszkę ananasów i zmiksować owoce wraz z sokiem. W niedużej miseczce zaparzyć bardzo mocną herbatę, dodać purée z ananasa. Zalać mięso marynatą herbaciano-ananasową i zostawić na noc w lodówce.
Po wyjęciu plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa przełożyć kawałkiem świeżego ananasa i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż się zrumienią.
Następnie ułożyć je w płaskim rondlu, podlać bulionem z kostki rosołowej, dolać połowę marynaty i dusić, aż mięso będzie miękkie.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!