Składniki na 4 porcje: 1/4 szklanki mocnej herbaty jaśminowej, melon, mango, 1/2 granatu, główka sałaty lodowej lub rukoli, 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 2–3 łyżeczki miodu, 4 łyżki cukru, 2–3 łyżki wody, 2-cm kawałek imbiru, sól.
Czas przygotowania: 20 min
Zmieszać oliwę, herbatę, sól, sok z cytryny i miód, powstały sos doprawić do smaku.
Umyć, obrać i pokroić owoce, umyć i postrzępić sałatę. Imbir pokroić na kawałki i dusić w cukrze i wodzie, aż będzie chrupki.
Pokrojone owoce wymieszać z sałatą i ułożyć na talerzach, posypać skarmelizowanym imbirem, skropić obficie sosem.
Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!