Składniki
- truskawki 1kg
- biały cukier 3/4 szklanki
- śmietanka kremówka 200 ml
- serek mascarpone 1 opakowanie (250 g)
- galaretka agrestowa 2 opakowania
- mango 1 sztuka
- biała czekolada 1 tabliczka
- woda 0,8 litra
Sposób przygotowania
- Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.
- Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,8 l) i schłodzić.
- Umyte truskawki zmiksować z cukrem.
- Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki.
- Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę i ostudzić.
- Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki.
- Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
- "Skompletować" mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi.
Podsumowanie przepisu
Moja rodzinka uwielbia desery, jak tylko mogę przyrządzam je z aktualnie dostępnymi owocami.