Jak wiosna to... pieczony topinambur!|Jak wiosna to... pieczony topinambur!|Jak wiosna to... pieczony topinambur!
Wiosna pięknie się rozesłała po mieście. Wymościła na polach i łąkach. Wabi co piękniejsze rośliny, zachęca młode pąki. Karmi je słońcem i pogodnym niebem. Wiadomo, że nigdy potem nie będzie już tego „teraz”. Ten moment jest krótki i intensywny. Na wsi bociany zajęły swoje gniazda. Widziałam jak z dumą prostowały potężne skrzydła. Podglądałam malutkie zboża, nieśmiałe listki ziół. Widziałam zimowy kopiec z warzywami. Wystarczy go do nowych i młodych zbiorów. A u mnie w kuchni topinambur. Właśnie go podaję. Siadajcie do stołu!
Składniki
- bulwy topinamburu
- kiść winogron bezpestkowych
- gałązka rozmarynu
- kuleczki różowego pieprzu
- gruba sól morska
- olej roślinny
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
- Przygotować formę do zapiekania.
- Topinambur wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Opłukać winogrona i też je osuszyć.
- Topinambur pokroić na ćwiartki i włożyć do formy.
- Posypać solą, igiełkami rozmarynu i pieprzem. Polać olejem i wstawić do gorącego pieca.
- Po 20 minutach dołożyć winogrona, a topinambur przełożyć na drugą stronę.
- Zapiekać jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast jeść.