Tydzień temu było święto chleba i trochę historii a dzisiaj przepis na chrupiący chleb z oliwkami. Trochę czasochłonny, ale wbrew pozorom - bardzo prosty przepis!
Chleb z oliwkami Zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 55 g mąki
- 10 g cukru
- 90 ml letniej wody
Pozostałe składniki do chleba:
- 600 g mąki
- kopiasta łyżka soli
- 250 ml letniej wody
- 100 g czarnych oliwek
Zacznij od wymieszania składników zaczynu, dbając o to, by dobrze rozpuścić drożdże letniej wodzie i nie pozostawić żadnych grudek. Przykryj zaczyn czystą ścierką i odstaw go na 45 minut w ciche, spokojne i w miarę ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj do zaczynu mąkę, sól i część przygotowanej letniej wody. Nie dawaj całości, bo może się okazać, że nie będzie potrzebna. Wyrabiaj ciasto; jeżeli będzie zbyt sypkie, możesz dodawać resztę wody. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut. Przykryj wyrobione ciasto i pozostaw je na całą noc lub przynajmniej na 4 godziny w takich samych warunkach jak poprzednio. Połóż na blachę papier do pieczenia i posyp mąką stolnicę. Pokrój oliwki w plasterki. Ciasto wyłóż na stolnicę, rozbij trochę dłonią, ułóż na nim pokrojone oliwki i ukształtuj z ciasta kulę. Ułóż kulkę na blasze z papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na godzinę. Gdy chleb już wyrośnie, za pomocą bardzo ostrego noża, natnij go od góry w 3 miejscach na głębokość około 0,5 cm. Posyp go mąką i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na czas 30 minut, nie zapominając o zamieszczeniu pojemnika z wodą na dnie piekarnika, bo skórka chleba ładniej się zrumieniała i była chrupka. Gdy będziesz studzić chleb, zrób to najlepiej na ratce lub w najgorszym przypadku na drewnianej czystej desce.