fbpx

Kolacja z Marsalą w tle

Marsala jest winem pochodzącym z Sycylii o cechach charakterystycznych bardzo zbliżonych do Porto. Wyczuwa się jednak w jej smaku, że pochodzi z bardziej nasłonecznionych ziem i dzięki temu jest lżejsza na języku od portugalskiego odpowiednika.
Nadaje się idealnie do deserów ale też – moim zdaniem – do kaczki.

Piersi z kaczki z sosem z dżemu figowego, migdałów i Marsali

plus mus jabłkowo-gruszkowy i puree ziemniaczane.

Składniki na dwie porcje:

Kaczka:

2 piersi kaczki
2 łyżki miodu
sól+pieprz

Sos:
100 g dżemu figowego
40 cl Marsali
1 łyżka prażonych płatków migdałów
1,5 łyżeczki majeranku
sól+pieprz

Mus jabłkowo-gruszkowy

1 jabłko
1 gruszka
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżka masła
sól

Puree ziemniaczane… uznaję, że wiadomomo, jak je zrobić.

Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony skóry. Połóż tą właśnie stroną na rozgrzanej mocno patelni i czekaj aż się rozpuści tłuszcz – tak, aby mieć na czym smażyć drugą stronę piersi. Gdy mięso się już zamknie, posól i dodaj dużo pieprzu. Smaż aż mięso przyjmie ciemny kolor. Ostatnie 5 minut smażenia poświęć na osiągnięcie chrupiącej skórki. Posmaruj ją miodem.

Sos jest bardzo prosty: wystarczy zmieszać wszystkie wymienione składniki i podgrzać. Nie gotować dłużej niż 5 minut.

Mus: obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz gruszkę podsmaż na maśle. Dodaj soli i dużo pieprzu. Ugnieć widelcem lub też innym narzędziem do robienia puree. Jest to bardzo prosty w smaku dodatek, ale ze względu na wysoki poziom wyrafinowania sosu, nie polecam stosowania zagłuszających smak dodatków, lecz jedynie uzupełniające: takie jak właśnie ten mus.

Na talerzu ułóż mus i puree. Kaczkę pokrój na grube paski i polej sosem. Do tego zestawu polecam wino Barolo (lub Valpolicella).

Sabayon z Marsalą i biszkopty

Składniki na 2 porcje:

3 żółtka
60 g cukru
10 cl Marsali

2 biszkopty – dla „towarzystwa”

Ubij w misce żółtka z cukrem na pienisty krem. Postaw go na parze, (po francusku nazywa się to „bain-marie”) i – ubijając – dodaj powoli Marsalę. Ubijaj nad parą 10-12 minut. Podawaj od razu, z biszkoptami dla złamania smaku tego niezmiernie słodkiego deseru.