Składniki
- Łosoś 4 porcje po ok. 150 g
- 4 limonki
- soso sojowy 6 łyżek
- serek śmietankowy lub dobrze zmielony twaróg 300 g
- garść płatków migdałów
- ugotowany ryż do sushi 100-150g
- ocet ryżowy 2 łyżki
- sól morska
Sposób przygotowania
Przygotowujemy marynatę z soku z 3 limonek i sosu sojowego.Maczamy w niej umytego łososia.Najlepiej zostawić łososia na noc w lodówce.Serek śmietankowy mieszamy z posiekanymi drobno lub zmiksowanymi w młynku płatkami,ugotowanym ryżem,octem ryżowym oraz szczyptą soli morskiej i wyrabiamy to ręką żeby wszystko idealnie się połączyło.Wkładamy na godzinę do lodówki.Zamarynowanego łososia pieczemy z połowa marynaty na wyłożonej papierem aluminiowym blaszce przez ok.50 min aż się zarumieni.Nie musimy dodawać oleju ani oliwy .Łosoś puści swój własny tłuszcz.Co chwile zerkamy i podlewamy resztą marynaty, tak by ja zużyć.Podajemy z kulką musu i cząstka limonki.
Podsumowanie przepisu
Uwielbiam ryby.Najlepsze są takie podane pod prostą postacią.Czyli maka ,sól i na patelnie a później jedzone z pieczywkiem.No chyba ,że mamy do czynienia z łososiem.Wtedy warto sie trochę poświęcić i urozmaicić ten rodzaj ryby.Ten łosoś to moje danie główne w konkursie MENU Zwierciadła. Katarzyna LEWANDOWSKA / EmRoseFood