Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. |Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa.
Grecy słyną z niezwykłej gościnności, zamiłowania do zabawy i dobrego jedzenia. Nie bez powodu przecież kuchnia grecka uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa.
Żeby poczuć ten fantastyczny smak nie trzeba wyjeżdżać już do Grecji. Dzięki serkom Hochland PIATO, każdy może przenieść śródziemnomorskie smaki do swojej kuchni i zorganizować wielką grecką imprezę. Co i jak przygotować, aby zachwycić swych gości, podpowiada znany kucharz i pasjonat zdrowego gotowania – Tomasz Jakubiak. (mat.prasowe Hochland Polska Sp. z o.o.)
Składniki
- mielona wołowina 500 g
- ziemniaki 300 g
- bakłażany 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- pomidory malinowe 4 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- bulionu wieprzowego 1 szklanka
- pasta sezamowa „Tahini” 2 łyżki
- serek Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią 300 g
- kminek rzymski 1 łyżeczka
- papryka słodka 3 łyżeczki
- jogurt 3 łyżki
- masło 5 łyżek
- Mięta i sok z cytryny z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę. Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem i papryką.
- Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową i jogurt, a następnie dopraw.
- Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion.
- Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony.
- Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 30min w temperaturze 160 stopni.
- Zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!
mat.prasowe Hochland Polska Sp. z o.o.