Psychologia 3 zdania, których nie powinno się mówić osobie z depresją. Zamiast pomagać, są jak dodatkowy cios
Psychologia Zakupy w Internecie działają jak szybki poprawiacz nastroju. Kiedy scrollowanie produktów staje się uzależnieniem?
Kultura Film „Bokser” zapowiada się na kolejną produkcję ze świetną rolą Eryka Kulma jr. Netflix zdradził szczegóły
Kultura Ten film pokonał „Barbie” we włoskich kinach. To historia kobiet, które jako pierwsze przeciwstawiły się dziedzictwu przemocy
Uroda Po nowe włosy do Turcji. O ciemnych stronach przeszczepu włosów zagranicą rozmawiamy z dermatologiem
Uroda Minimalistyczne fryzury prosto z wybiegu. Wygodne uczesania na wiosnę, których wykonanie zajmie ci kilka minut
Spotkania „Mówią, że miłość jest ślepa. Nic nie poradzę: Kocham Neapol!” Bartek Kieżun zaprasza na kawę do miasta u podnóży Wezuwiusza
Styl Życia Zimno nie tylko leczy, ale też odmładza. Jak krioterapia działa na organizm, twarz i ciało?
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. Jak alkohol niszczy człowieka i paraliżuje służbę zdrowia?
WIDEO „W strefie komfortu”. Histeryczka brzmi dumnie, czyli jak przejrzeć się w dawnej sztuce jak w lustrze. Rozmowa z Sonią Kiszą
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Zupa-krem z marchwi z pomarańczą i imbirem Kuchnia Zupa-krem z marchwi z pomarańczą i imbirem Życie smakiem się toczy 22 kwietnia 2013 Składnikimarchewka 1 kgcebula 3 sztukiimbir 30 gmasło 3 łyżkioliwa z oliwek 2 łyżkiwywar warzywny 1,5 lskórka starta z połowy pomarańczy sok wyciśnięty z pomarańczy szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do podania: kilka kromek chleba, oliwa z pestek dyni, jogurt grecki, pestki dyni, crema di balsamico Sposób przygotowaniaMarchewki obrać i pokroić w kostkę lub talarki.Cebule obrać i drobno posiekać.Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i odłożyć na bok, a pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok.Podgrzać wcześniej przygotowany wywar i trzymać go na małym ogniu.W garnku o grubym dnie (na tyle dużym, żeby zmieściła się cała zupa) rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać masło i poczekać, aż zacznie się pienić.Dodać cebulę i podgrzewać 3-4 minuty, aż się zeszkli.Dodać imbir, marchewkę i skórkę pomarańczową. Podgrzewać wszystko razem przez 2 minuty.Dolać sok wyciśnięty z całej pomarańczy.Zawartość garnka zalać wywarem.Gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20 minut).Poczekać, aż zupa trochę ostygnie i zmiksować blenderem na jednolitą masę.Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.Ponownie podgrzać i sprawdzić pod kątem przyprawienia.Propozycja podania:Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Kromki chleba natrzeć oliwą z pestek dyni i zapiekać w nagrzanym (190 st.C) piekarniku przez 3-5 minut.Zupę rozlać do misek. Na środku zrobić kleks z jogurtu greckiego. Polać kilkoma kroplami crema di balsamico. Posypać uprażonymi pestkami dyni i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.Podawać z gorącymi grzankami.Podsumowanie przepisuPrzepyszna zupa, której kolor cieszy oko, a smak - podniebienie. Połączenie marchewki z imbirem i pomarańczą daje bardzo ciekawy rezultat. Smak waha się pomiędzy słodkim a kwaśnym, a dzięki dodatkowi pieprzu wyczuwalna jest także nutka ostrości, która przebija się przez delikatniejsze smaki. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Green Table to nowe miejsce na kulinarno-kulturalnej mapie Warszawy, które łączy filozofię sezonowej kuchni z oryginalnym wystrojem w duchu zero waste.
Produkty HiPP Junior i słoiczki dla dzieci po 1. roku życia. Dlaczego warto kontynuować specjalne żywienie po 12. miesiącu?
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage