Bakalie to nietuzinkowy dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Nie tylko urozmaicają grillowe menu, ale także dostarczają błonnik szczególnie pożądany dla jelit podczas wieczornych uczt.
Bakłażany to jedne z najczęściej goszczących na grillu warzyw, obok cukinii i papryki. Pieczone z dodatkiem bakalii na pewno będą smakować nie tylko wegetarianom.
Składniki
1 duży bakłażan
400 g serka mascarpone
75 g orzechów pinii Bakalland
100 g Słonecznego Trio Bakalland
40 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smakuSposób przygotowania
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, następnie posypujemy solą i zostawiamy na 20 minut, plastry smarujemy oliwą z oliwek. Orzeszki pinii i Słoneczne trio mieszamy z serkiem mascarpone. Plastry bakłażana zawijamy, w środek wkładamy serek z bakaliami. Żeby przystawka utrzymała swój kształt, przekłuwamy ją wykałaczką. Tak przygotowanego bakłażana, wykładamy na grilla. Grillujemy ok. 5-6 minut.