Jak dobrze, że rukolę można dostać niemal w każdym sklepie! Ma nie tylko oryginalny smak, ale również mnóstwo witamin.
Warto jeść ją jak najczęściej, łącząc z warzywami i tworząc rozmaite smakowe kombinacje.
1 opakowanie rukoli
1 burak
garść kiełków rzodkiewki lub brokułu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
szczypta soli
Dressing:
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oleju z lnianki lub oliwy z pierwszego tłoczenia
Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry grubości około 3 mm.
Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami oraz solą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20–25 minut. Plastry powinny być lekko chrupkie, ale niespalone.
Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy (najlepiej w maszynce do odwirowywania sałaty lub na ściereczce). Następnie łączymy ją z burakiem, kiełkami i dressingiem.
Dressing: ocet jabłkowy, miód i musztardę dokładnie mieszamy, wlewamy powoli olej z lnianki, aż do uzyskania emulsji.