1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Żółty groch z dzikim ryżem

Żółty groch z dzikim ryżem

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 7 szklanek wody; 1/2 szklanki dzikiego ryżu; 1,5 szklanki łuskanego żółtego grochu; łyżka soli; łyżka kminku indyjskiego; 1,5 łyżki kurkumy;1/2 łyżki suszonego imbiru; 1/2 łyżeczki asafetidy;ewentualnie 4 ugotowane jajka.|Składniki na 4 porcje: 7 szklanek wody; 1/2 szklanki dzikiego ryżu; 1,5 szklanki łuskanego żółtego grochu; łyżka soli; łyżka kminku indyjskiego; 1,5 łyżki kurkumy;1/2 łyżki suszonego imbiru; 1/2 łyżeczki asafetidy;ewentualnie 4 ugotowane jajka.

Do garnka włożyć groch, dziki ryż i zalać wodą. Przyprawy uprażyć na suchej patelni i dodać do grochu. Gotować pod przykryciem aż potrawa zrobi się gęsta.

Z okazji Wielkanocy można przekornie na wierzchu potrawy położyć jajko i posypać kurkumą.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze