Owoce i warzywa są cennym źródłem substancji, których organizm nie może zmagazynować ani
samodzielnie wytworzyć. Spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, z których jedną
porcję może stanowić sok lub mus, pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania antyoksydanty i witaminy.
Nauka dostarcza coraz więcej dowodów potwierdzających korzystny wpływ owoców i warzyw na nasz organizm. Spożywanie minimum ich pięciu porcji dziennie pozwala przyczynić się do skutecznej profilaktyki wielu chorób. Wszystko za sprawą składników odżywczych oraz antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach, które są również cennym źródłem błonnika pokarmowego, wielu witamin (np. C czy K), składników mineralnych oraz licznych substancji bioaktywnych, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach, opóźniają procesy starzenia komórek i przyspieszają ich regenerację, przez co poprawia się wygląd cery i włosów, a także ogólne samopoczucie. Tymczasem niespełna połowa Polaków (44,3%) stosuje się do zaleceń ekspertów i spożywa owoce dwa lub trzy razy dziennie. Rekomendowane cztery do pięciu porcji warzyw dziennie spożywa jedynie 6,7% badanych*.
Według ekspertów jedną porcję owoców lub warzyw może stanowić sok lub mus, które są produktami w 100% naturalnymi a ich wartość odżywcza jest zbliżona do wartości odżywczej świeżych owoców i warzyw. Wystarczy więc urozmaicić jadłospis i do śniadania wypić szklankę ulubionego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego albo zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, bogaty w błonnik mus.
„Sposobem na wzbogacenie swojej diety w zdrowe składniki jest jedzenie warzyw i owoców. Jeśli zalecane minimum, czyli pół kilograma tych produktów dziennie staje się problemem, z pomocą przychodzą musy i soki, które są najprostszą i również niezwykle wartościową przekąską, która zarówno zmniejsza poczucie głodu, jak i odżywia organizm”, mówi dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska
Życie w ciągłym pośpiechu, przekłada się na jakość spożywanych posiłków. Z powodu braku czasu na przygotowanie pełnowartościowego pożywienia, bardzo często jemy poza domem. W dużej mierze stan naszego zdrowia zależy od naszych własnych wyborów. Dlatego należy przywiązywać szczególną uwagę do wyboru posiłku, by był on w pełni wartościowy i miał korzystny wpłwy na zdrowie. Dlatego też, zamiast niezdrowej przekąski, wybierajmy pożywny, obfity w owoce i warzywa posiłek, uzupełniając go dodatkowo szklanką ulubionego soku.
* Badanie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków przeprowadzone przez Instytut Millward Brown w marcu i kwietniu 2015 r. na próbie 300 kobiet; mat.pras. kampanii „Soki i musy witaminy w SMART formie”