8–10 liści kapusty chińskiej bok choy
(lub kapusty pekińskiej), 1 gruszka, 1 pomarańcza, kilka listków mięty, 1/2 szklanki wody.
2 marchewki, ½ czerwonej papryki, 1 jabłko, 1 cytryna.
¼ melona, 4 marchewki.
Jej pół szklanki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na beta -karoten. Jest ona również bogata w witaminę C oraz siarkę, więc chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu skóry.
Marchew
To warzywo o najwyższej zawartości beta-karotenu. Dieta bogata w ten składnik powoduje odkładanie się go w skórze, co sprawia, że jest ona nieco bardziej odporna na działanie szkodliwych promieni. Ponadto marchewka przyciemni odcień skóry i nada jej zdrowy połysk.
Czerwone papryka
To kolejne warzywo, które zapewnia naturalną opaleniznę. Nieco mniej skuteczna jest papryka pomarańczowa lub żółta, ale wszystkie odmiany zawierają dużą ilość karotenoidów, które nadają skórze piękny, zdrowy połysk.
Pomidory
Zawierają likopen, jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy, który przyspiesza opalanie. Nawet gdy słońca nie ma, spożywanie pomidorów i tak może przyciemnić skórę, a także nadać jej blask.
Karotenowy bum
Składniki:
5 marchewek, 2 jabłka, 1 pęczek natki pietruszki, 1 gruszka, ½ limonki, ½ szklanki wody.
Przygotowanie:
Marchewki, jabłka, gruszkę, natkę pietruszki oraz limonkę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Pojemnik urządzenia przepłukujemy wodą i dolewamy ją do koktajlu. Dokładnie mieszamy.
Uciekająca panna dynia
Składniki:
300 g dyni, 3 marchewki, 1 jabłko.
Przygotowanie:
Marchewki, jabłko oraz dynię wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce.
Malinowa dynia
Składniki:
300 g dyni, 1 szklanka malin, ½ czerwonej papryki.
Przygotowanie:
Maliny, paprykę oraz dynię wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce.
Addio pomidory
Składniki:
2 pomidory lub 100 ml soku pomidorowego, 2 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, 1 łyżeczka czarnuszki.
Przygotowanie:
Pomidory, seler i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy czarnuszkę i dokładnie mieszamy.