1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Co na śniadanie? Smaczne przepisy na dobry początek dnia

Co dobrego na śniadanie? Podpowiadamy! (Fot. Alexander Spatari/Getty Images)
Co dobrego na śniadanie? Podpowiadamy! (Fot. Alexander Spatari/Getty Images)
Kanapka z serem, kanapka z szynką, kanapka z dżemem… i tak na okrągło. Śniadanie nie musi tak wyglądać. Podpowiadamy, co zrobić na śniadanie, aby dobrze zacząć dzień.

„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”. Ile razy słyszeliście to zdanie, a mimo tego wybiegaliście z domu na czczo lub tylko po kawie? Być może dzieje się tak dlatego, że nie macie pomysłu na to, co można zjeść na śniadanie. A może dopadła was kulinarna rutyna – boicie się, że przygotowanie śniadania jest pracochłonne i można pozwolić sobie na nie tylko w weekendy?

Tymczasem specjaliści od żywienia przekonują, że śniadania nie wolno pomijać! Co więcej, najlepiej zjeść je do godziny po obudzeniu. Dietetycy podkreślają, że śniadanie powinno być urozmaicone i obfite, tak aby dostarczało nam od 20 do 25 proc. dziennej porcji energii. Co jeść na śniadanie, aby wypełnić te zalecenia? Podpowiadamy.

Co najlepiej jeść na śniadanie? Podstawą śniadania powinny być produkty zbożowe, czyli źródło węglowodanów. Najlepiej, aby były to węglowodany złożone w postaci ciemnego pieczywa żytniego, pełnoziarniste płatki zbożowe lub kasze z grubego przemiału. Do tego porcja białka (jajko, ser żółty, mozzarella, hummus, wędlina), dzięki któremu dłużej będziemy syci, a także sporo warzyw. Przysłowiowy plasterek pomidora na kanapce nie wystarczy.

Takie są ogólne zasady, które warto mieć w pamięci, gdy będziemy opracowywać śniadaniowe menu. Tygodniowa rozpiska pomysłów na to, co jeść na śniadanie, pomoże zaplanować zakupy i oszczędzi wiele stresu, którego nie warto sobie fundować z samego rana.

Co dobrego na śniadanie? – 10 pomysłów

  1. Co dobrego na śniadanie? Owsianka

Kultowa potrawa śniadaniowa, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Można przyrządzić ją na wiele sposobów: na słodko i w wersji wytrawnej. Płatki owsiane pełnoziarniste, czyli tak zwane górskie, można zalać na noc niewielką ilością wody, dodać do tego posiekane orzechy i owoce (mogą być to owoce z mrożonki), a rano dolać do nich ciepłe mleko lub napój roślinny i śniadanie gotowe.

Owsiankę warto przyprawić kurkumą lub cynamonem, jak również można dodać imbiru, odrobinę miodu czy masła orzechowego.

  1. Co dobrego na śniadanie? Jaglanka

Ugotowana na sypko kasza jaglana z rodzynkami i prażonym jabłkiem albo z pieczonymi warzywami oraz pestkami słonecznika i dyni najlepiej smakuje na ciepło. To propozycja dla osób, które lubią śniadanie celebrować.

  1. Co dobrego na śniadanie? Jogurt z owocami i musli

Co można zjeść na śniadanie na szybko? Płatki z mlekiem albo jogurt z owocami. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, kroimy na wierzch owoce i polewamy łyżeczką płynnego miodu. Na koniec dodajemy chrupiącą granolę.

  1. Co dobrego na śniadanie? Jajko na wiele sposobów

Na miękko, na twardo, w koszulce i w szakszuce. Jajko to pierwsza rzecz, jaka przychodzi do głowy, gdy zastanawiamy się, co najlepiej jeść na śniadanie. Jest sycące i odżywcze. Jeśli zje się je z kromką razowego chleba i porcją warzyw, stworzy idealny posiłek na dzień dobry.

  1. Co dobrego na śniadanie? Pankejki i naleśniki

Puchate placuszki rodem z Ameryki sprawdzą się w leniwe weekendowe poranki, za to naleśniki to opcja na każdy dzień – można je bowiem usmażyć poprzedniego dnia i rano tylko podgrzać. Do tego nadzienie z twarożku z kleksem jogurtu i konfitury owocowej albo pieczone warzywa i feta.

  1. Co dobrego na śniadanie? Tosty i grzanki

Niby zwykła kanapka, a jednak o wiele smaczniejsza. Podgrzane, chrupiące pieczywo z serem białym lub mozzarellą, z hummusem i pomidorem albo z guacamole – to świetny pomysł na dobre śniadanie.

  1. Co dobrego na śniadanie? Awanturka

Ta słynna pasta rybna nie ma sobie równych. Biały ser twarogowy mieszamy dokładnie z wędzoną rybą i drobniutko pokrojoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem razowym lub pełnoziarnistym.

  1. Co dobrego na śniadanie? Tortilla

Tortillę podgrzewamy na patelni, smarujemy pesto pomidorowym lub bazyliowym, następnie przykrywamy drugim plackiem i jeszcze chwilę podsmażamy. Przekładamy na drugą stronę. Następnie przekładamy na deskę i kroimy w trójkąty. Podajemy z dipami i warzywami pokrojonymi w słupki.

  1. Co dobrego na śniadanie? Grzanki francuskie

Klasyczny przykład comfort foodu. Nie jest to może rodzaj w pełni wartościowego śniadania, ale można sobie od czasu do czasu na nie pozwolić, zwłaszcza gdy za oknem szaro i ponuro. Grzanki francuskie najlepiej smakują z chałki, którą kroimy na dość grube plastry, moczymy w mleku, a następnie w jajku i smażymy na klarowanym maśle na patelni. Podajemy z miodem lub konfiturą.

  1. Co dobrego na śniadanie? Frittata

Kroimy cebulkę, czosnek, paprykę i cukinię w paski, chwilę podsmażamy na oliwie, zalewamy jajkami rozbełtanymi z mlekiem. Kruszymy na wierzch fetę. Smażymy kilka minut pod przykryciem, a następnie podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.

Co na śniadanie do pracy?

Drugie śniadanie jadamy zwykle w pracy, a jeśli nie mamy na nie pomysłu, głód zaspokajamy batonikiem lub drożdżówką. To jednak prosta droga do przybrania na wadze. Lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie sobie niewielkiego posiłku w domu i zabranie go ze sobą w lunchboxie. Co na śniadanie do pracy zamiast kanapek? Jabłko, pomarańcza i jogurt z granolą, roladki z naleśnika z nadzieniem warzywnym, sałatka z kaszą, kuskus lub makaron pełnoziarnisty z warzywami i dipem jogurtowym – to kilka sprawdzonych pomysłów na śniadanie do pracy.

Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?

Po pierwsze, warto je w ogóle jeść. Pomijanie śniadania spowalnia metabolizm, a dodatkowo sprawia, że więcej jemy później.

Chcąc schudnąć, warto jeść na śniadanie solidną porcję białka w postaci serów, jajek, ryb, past z roślin strączkowych i tofu. Śniadania białkowe zapewniają bowiem poczucie sytości na dłużej i nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny. Oprócz białka w pełnowartościowym śniadaniu osób dbających o linię powinny znaleźć się również warzywa i węglowodany złożone w postaci płatków, kasz czy pełnoziarnistego pieczywa. Będąc na diecie, zapomnijmy o croissantach, drożdżówkach czy owsiance z dużą ilością suszonych owoców. To bomby kaloryczne, które w czasie odchudzania lepiej omijać szerokim łukiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze