W aptece można kupić zioła i przyrządzić domowy napar lub syrop na kaszel. Sekretem powodzenia kuracji przeciwkaszlowej jest też stałe i regularne nawilżanie powietrza.
Większość syropów, maści i tabletek na kaszel ma w składzie dobrze ci znane zioła. Zapamiętaj zwłaszcza kilka z nich:
- łagodzący napar z liści podbiału (łyżeczka liści na filiżankę wody, pić 2–3 razy dziennie),
- łagodzący napar z lipy (łyżeczkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem, pić 4 razy dziennie),
- wykrztuśny napar z tymianku (łyżka ziół na szklankę wrzącej wody, parzyć 15 min, pić 3 razy dziennie),
- wykrztuśny napar z lukrecji (ćwierć łyżeczki rozdrobnionego korzenia zalać filiżanką wody),
- syrop z cebuli (dwie duże cebule drobno posiekaj, w słoiku ułóż warstwę cebuli, zalej ją łyżką płynnego miodu, potem dodaj kolejną warstwę cebuli itd. Odstaw na 24 godziny. Następnie odcedź syrop. Pij 4–5 razy dziennie po łyżce. Syrop przechowuj w zakręconym słoiczku w lodówce nie dłużej niż dwa dni),
- krople z podbiału (szklanką wrzątku zalej 4 łyżki suszonych liści, przykryj i odstaw na kwadrans, przecedź, do przestudzonego naparu dodaj 1/2 szklanki miodu i 1/2 szklanki czystej wódki. Zażywaj 3–4 razy dziennie po jedzeniu, odmierzając po 30 kropli na kieliszek wody),
- miód anyżowy (do 3 łyżek miodu lipowego lub wielokwiatowego dodaj czubatą łyżeczkę mielonego anyżu, dokładnie wymieszaj. Jedz dwa razy dziennie po łyżeczce),
- wykrztuśne pastylki z szanty zwyczajnej,
- łagodzące drażetki z wyciągiem z rdestu wielkokwiatowego,
- syrop z dzikiej róży,
- wykrztuśny napar z prawoślazu lekarskiego (w szklance gorącej wody parz przez 10 minut 2–3 gramy suszonych liści prawoślazu. Odcedź, pij trzy razy dziennie),
- napar ajurwedyjski (do szklanki gotującej się wody wsyp 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i po szczypcie zmielonego cynamonu i goździków, pij gorący),
- okład z gorczycy (wymieszaj zmielone ziarna z mąką w stosunku 1 do 2, dodaj tyle wody, żeby powstała pasta, rozsmaruj ją na szmatce, złóż na pół, zabezpiecz skórę wazeliną, a potem przyłóż kompres).