fbpx

Zdrowe zioła na wzmocnienie organizmu

Zdrowe zioła na wzmocnienie organizmu
123rf.com

Jesień i zima to trudny czas dla organizmu. Jak zdrowo i naturalnie wzmacniać organizm? Ludowa medycyna zaleca picie herbatek ziołowych. Wystarczy kilka wieczorów z filiżanką mięty czy melisy, aby poczuć ich dobroczynny wpływ na organizm.
Herbatki ziołowe doskonale wpływają na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Mają fantastyczny smak, aromat i są doskonałym zamiennikiem czarnej herbaty. Warto więc dodać je do codziennej diety.

Mięta

Mieta
123rf.com

Napary z tego zioła działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu skutecznie pomagają przy niestrawnościach i wzdęciach. Miętowa herbatka stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając trawienie. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości mięty. Jest ona stosowana w aromaterapii, wspomagając koncentrację i radzenie sobie ze stresem. Łagodzi objawy przeziębień i infekcji gardła. Miętowe inhalacje oczyszczają zatoki oraz udrożniają nos, a olejek mentolowy uzyskiwany z mięty pieprzowej używany jest w wielu lekach i kosmetykach.

Zbierając miętę samodzielnie, warto pamiętać, że najlepiej jest to robić na samym początku jej kwitnienia. Zawartość olejków eterycznych jest wtedy największa, a co za tym idzie roślina na dłużej zatrzymuje swoje właściwości.

Mięta idealnie sprawdza się również w kuchni – suszona świetnie pasuje jako dodatek do ryb, sałat i różnych farszów mięsnych. Miłośnikom słodyczy przypadnie zapewne do gustu połączenie mięty i czekolady. Mocny napar jest idealnym dodatkiem do musów, naleśników a nawet ciast!

Melisa

Zioła smakowe POSTI są w pełni naturalne

Melisa jest stosowana przede wszystkim ze względu na jej naturalne właściwości odprężające i relaksujące. Dzięki zawartości olejku lotnego uspokaja system nerwowy, ułatwia zasypianie, łagodzi bóle głowy i migreny oraz korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie. Filiżanka naparu z melisy wypita wieczorem pomaga się wyciszyć i przygotować organizm do snu.

Pamiętajmy, że melisa dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom może być używana jako środek pierwszej pomocy na ugryzienia owadów czy delikatne skaleczenia. Najlepiej w takiej sytuacji zrobić kompres z gazy zamoczonej w naparze, a następnie przyłożyć go do zaognionego miejsca.

Melisa doskonale sprawdza się również jako remedium na opryszczkę oraz przy problemach menstruacyjnych (dzięki właściwościom rozluźniającym mięśnie gładkie).

W kuchni suszona melisa może być przyprawą do wszelkiego rodzaju marynat i sosów. Jest ceniona ze względu na swój orzeźwiający cytrynowy aromat. Polecana jest do mięs, szczególnie wieprzowiny, dziczyzny i jagnięciny. Aby w pełni wydobyć smak przyprawy, należy dodać ją pod koniec gotowania.

Rumianek

123rf.com

Rumianek jest znany ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwbólowych. Doskonale sprawdza się przy naturalnym redukowaniu bólu głowy, zębów czy dolegliwości miesiączkowych u kobiet. Wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych skóry, łagodzi objawy infekcji gardła, działa napotnie i przeciwgorączkowo, a wypity około pół godziny przed podróżą znacząco łagodzi objawy choroby lokomocyjnej.

Bardzo istotna jest wartość rumianku w przemyśle kosmetycznym – jego łagodzące właściwości poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Napar stosowany na skórę twarzy jest naturalnym środkiem który zmiękcza, ściąga, ujędrnia i wygładza cerę. Rumiankowe płukanki pomagają natomiast w zachowaniu zdrowego, pięknego połysku włosów.

Rumianek jest też ceniony ze względu na swoje walory smakowe. Doskonale sprawdza się jako zamiennik czarnej herbaty. Na bazie naparu z rumianku można także przygotować różne desery np. zupełnie nową wersję panna cotty.

Pokrzywa

To jedno z najbardziej niedocenionych obecnie ziół. Dawniej pokrzywa pełniła rolę naturalnego antybiotyku, na stołach była podawana zupa przyrządzana z tej rośliny, a jej napar pełnił zamiennik herbaty. Dzisiaj najczęściej wykorzystywana jest do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci, a jej właściwości smakowe i zdrowotne są odkrywane zupełnie od początku. Fantastycznie sprawdzi się na przykład jako przyprawa do grzanek.

Pokrzywa działa żółcio- i moczopędnie, przez co korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji oraz eliminację nadmiaru wody. Usprawnia procesy przemiany materii. Wspomaga system immunologiczny, szczególnie jesienią i zimą narażony na utratę odporności.

Jako środek kosmetyczny pokrzywa przywraca równowagę skóry głowy, napar stosowany jako tonik do cery tłustej i trądzikowej pomaga wyeliminować powstawanie zmian, a także zredukować też już istniejące. W liściach i korzeniu pokrzywy znajdują się duże ilości krzemionki – minerału odpowiedzialnego za zdolności regeneracyjne kolagenu, które poprawiają elastyczność i odporność skóry. Ten pierwiastek bardzo dobrze działa na skórę, paznokcie i włosy.