Osoby szczupłe a insulinooporność

Insulinooporność występuje nie tylko wśród osób otyłych. Opisuje się zjawisko tkankowej oporności na insulinę współistniejącą z prawidłową masą ciała oraz prawidłową ilością i rozkładem tkanki tłuszczowej. W takim przypadku za rozwój insulinooporności odpowiedzialna jest również genetyka.

Główną rolę w rozwoju tego zaburzenia przypisuje się genom odpowiedzialnym za funkcje receptora insulinowego białek biorących udział w przenoszeniu sygnału i odpowiedzialnych za produkcję adipokin (aktywne biologicznie substancje, wytwarzane i wydzielane przez komórki tkanki tłuszczowej). Również czynniki prozapalne mogą indukować insulinooporność, niezależnie od masy ciała i rozłożenia tkanki tłuszczowej (tkanka tłuszczowa trzewna). Istnieje również zjawisko odkryte w 1981 r. – otyłości metabolicznej u osób z prawidłową masą ciała. Przyczyną występowania takiego zaburzenia i zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę jest tendencja do zwiększonej kumulacji tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej, mimo prawidłowej masy ciała i wskaźników antropometrycznych.

Tkanka tłuszczowa gromadzona w okolicy brzusznej uwalnia czynniki prozapalne i zaburza szlaki sygnałowe dla insuliny. Diagnoza przewlekłego stanu zapalnego na podstawie zwiększonych stężeń wskaźników zapalenia jeszcze przed rozwojem insulinooporności może mieć duże znaczenie w określeniu ryzyka rozwoju choroby u osób młodych z prawidłową masą ciała.

Występowanie insulinooporności niezależnie od masy ciała dotyczy również osób borykających się z chorobami zakaźnymi, autoimmunologicznymi i schorzeniami nerek, przy których również obserwuje się występowanie stanu zapalnego. Niemałe znaczenie odgrywa tu również nieprawidłowa dieta – wysokotłuszczowa, bogata w cukier, uboga w błonnik pokarmowy, duży udział w diecie mięsa oraz spożywanie alkoholu. Do czynników ryzyka występowania insulinooporności u osób szczupłych należą: niska masa urodzeniowa, niedobór masy ciała w pierwszym roku życia oraz zaburzenia hormonalne.

 

Więcej w książce „Insulinooporność. Leczenie dietą” Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.