fbpx

To będziemy jeść – czyli trendy jedzeniowe 2019 roku

To będziemy jeść - czyli trendy jedzeniowe 2019 roku

Nie samą modą i urodą człowiek żyje. Nie ma co ukrywać, że jedna z ulubionych przez nas czynności, czyli jedzenie także rządzi się swoimi prawami. W 2019 roku jemy jeszcze smaczniej i zdrowiej niż dotychczas, a same posiłki będą bardziej kolorowe i zróżnicowane. Oto trendy kulinarne, które zdominują najbliższe miesiące!

  1. Wegetariańskie i wegańskie zamienniki – to żadna niespodzianka, jednak w tym roku zamienniki wszelkich zwierzęcych składników będą królowały także na talerzach największych mięsożerców. Wiele można rozpisywać się na temat zalet diety wegetariańskiej, ale warto podkreślić, iż świadome, ekologiczne odżywianie będzie coraz mocniej akcentowane nie tylko w restauracjach, ale także w naszych domach. W tym roku stawiamy na świetne zamienniki zwierzęcych dodatków – mięso w burgerach, tacosach i innych daniach zamieniamy na kotleta z fasoli lub soi, tofu lub tempeh.

View this post on Instagram

Dziś na lunch tacosy od Molino z mango, pastą z czarnej fasoli, dynią i pieczonym tofu 🙂

A post shared by Osma Kolonia (@osma_kolonia) on

2. Świeże zioła – zła wiadomość dla tych, którzy od zawsze wyrzucają z dań „to zielone”. W tym roku do wszystkiego na potęgę dodajemy pietruszkę, koperek, kolendrę, bazylię, szałwię. Im więcej zielonych warzyw i ziół, tym zdrowiej. Coraz chętniej zaczynamy też hodować własne zioła w domu, zamiast kupować je w sklepach.

View this post on Instagram

To ja, wasza wegańska kucharka – cieszę się, że oglądacie powtórki Zielonej Rewolucji i piszecie mi o tym 💌 Jednocześnie odpowiadam i uspokajam, że nowe odcinku pojawią się już w maju i szykują się WIELKIE ZMIANY!🤸🏼‍♂️💥 #zielonarewolucja #kuchnia+ #niechzyjekuchniaroslinna

A post shared by Marta Dymek (@jadlonomia) on

3. Kimchi i inne dodatki kuchni koreańskiej – coraz bardziej szalejemy na punkcie azjatyckiego jedzenia. Po ramenie, pierożkach na parze i zupach pho, nadszedł czas na kimchi i dodatki rodem z koreańskiej kuchni. Coraz bardziej popularne stanął się też tzw. gogigui, czyli koreańskie grille, na których możemy smażyć wszystko to na co mamy ochotę rozstawiając dookoła mnóstwo miseczek z dodatkami. Najczęściej na koreańskim grillu pojawiają się mięsa, jednak w wersji dla wegetarian spokojnie mogą znaleźć się bezmięsne zamienniki i tradycyjne przystawki, czyli tzw. banchan np. kiszona rzodkiew, bakłażań, bataty, czy właśnie ostre kimchi.

View this post on Instagram

잘 먹겠습니다 . Mackerel + Kimchi Soup. • • • #mackerel #kimchi #kimchisoup #soup #sour #sweet #dinner #jeju #jejucity #seoul #southkorea #korea #koreaselatan #holiday #trip #friendlytrip

A post shared by 옹기 (@ongkifathur) on

4. Naturalne probiotyki – jako że coraz więcej osób ma problemy z różnymi dolegliwościami żołądka, czy jelit, zaleca się jedzenie naturalnych, jedzeniowych probiotyków. Takich produktów jest wiele, jednak nie wszystkie idealnie spełniają swoją rolę. W przypadku, gdy cierpi się na różnego rodzaju dolegliwości brzuszne, dobrze jest sięgnąć po zwykłą, kiszoną kapustę bądź napić się kwasu chlebowego. Dobrze na florę bakteryjną działają też wszelkiego rodzaju jogurty i kefiry.

View this post on Instagram

✖️✖️✖️SUNDAY SOLD OUT and SORRY- we will be close today✖️✖️✖️Nie wiemy czy jesteśmy bardziej szczęśliwi czy zmęczeni, ale odwiedzacie nas tak tłumnie, że jedno jest pewne- NAWET NAM SIĘ NIE ŚNIŁO, że JEST WAS TYLE🙏🏼🌱✨ Sklep wykupiony, a zapasy wymiecione do ostatniego listka jarmużu. Nas czekają 2dni produkcji i widzimy się we wtorek! 👋🏼👋🏼👋🏼 peace&love

A post shared by VEGAN FOOD (@coco_bowls_warsaw) on

5. Oryginalne herbaty – zwłaszcza zielone, z dodatkiem nasion konopi i mocno aromatyczne. Odrzucamy tradycyjne marki dostępne w każdym supermarkecie i wybieramy się po te o wiele bardziej oryginalne do specjalnych sklepów z herbatami. Przede wszystkim takimi parzonymi w czajnikach. Smakują zdecydowanie lepiej.

View this post on Instagram

🌱What is the best about Moya Hojicha, it is almost free of caffeine. The roasting process lowers hojicha’s caffeine content and provides green tea with a unique woody aroma. This makes hojicha a perfect evening drink to finish an intensive day. #moyatea #hojicha #japanesetea #teaofinstagram #organicfood #eveningroutine #mindfuleating

A post shared by Moya Tea (@moyamatcha) on

6. Kolorowe donuty… byle z umiarem – w tym roku wszelkiego rodzaju pączki i donuty przeżywają prawdziwy come back! Oczywiście pamiętajmy o umiarze i nie dajmy się zwieść tym małym, kolorowym słodkościom, jednak od czasu do czasu możemy wybrać się na takiego o ulubionym smaku. Albo dwa. Z posypką.

View this post on Instagram

Witryna pełna, zapraszamy od 10:00! Ready to eat 👀🖤👅💗💫🙏🤤 #morning #doughnuts #donuts #coffee zdj./ @dashabuben

A post shared by MOD donuts (@moddonuts) on

 

 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze