fbpx

Najlepsze dodatki do herbaty

Najlepsze dodatki do herbaty
123rf.com

Wielu herbacianych smakoszy lubi wzbogacić ją pysznymi dodatkami, które potrafią odmieniać smak i aromat naparu. Co warto dodać do herbaty w sezonie zimowym?
Cukier

123rf.com
123rf.com

To zdecydowanie najpopularniejszy herbaciany dodatek, który zmienia smak i aromat herbaty. Najczęściej dodaje się do niej ten w wersji białej lub brązowej. Smakosze herbaty z cukrem powinni jednak zwrócić uwagę na to, jaką herbatę chcą osłodzić, ponieważ do niektórych gatunków, np. czerwonej herbaty Pu-erh, cukier nie powinien być dodawany – zmniejsza jej właściwości zdrowotne. Warto również pamiętać, że słodzenie naparu sprawia, że staje się on bardziej kaloryczny.

Miód

 

123rf.com
123rf.com

Popularny dodatek herbaciany stosowany wymiennie z cukrem. Jest jednak jego zdrowszą alternatywą. Warto jednak pamiętać, aby dodawać go do naparu o temperaturze nie większej niż 60 º Celsjusza, ponieważ wtedy nie traci wartości odżywczych, witamin i właściwości antybakteryjnych .

Pigwa

123rf.com
123rf.com

Owoc zawierający znaczne ilości witamin – szczególnie witaminy C oraz minerałów. Dzięki nim efektywnie poprawia odporność i tym samym walczy z przeziębieniem. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak. Do herbaty najczęściej dodawana jest pod postacią soku.

Jagody Goji

 

123rf.com
123rf.com

Suszone owoce o cierpkim smaku, które mają szerokie działania zdrowotne – zawierają przeciwutleniacze, wzmacniają system odpornościowy, a także poprawiają wzrok i witalność. Dodane do zielonej herbaty osłodzonej łyżeczką miodu, stanowią idealną fuzję smaków.
Sok z aronii

123rf.com
123rf.com

Ma cierpki, ale smaczny smak. Obniża ciśnienie, rozluźnia organizm i pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Kilka kropel sprawia, że herbata smakuje jeszcze lepiej niż zazwyczaj.

Mleko

123rf.com
123rf.com

Najczęściej dodawane do herbaty przez Brytyjczyków. W Polsce taki napój jest potocznie nazywany bawarką i cieszy się dużo mniejszą popularnością. Jest jednak szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Z mlekiem najlepiej smakują odmiany herbat pochodzące z regionu Indii i Assamu.

Cytryna

123rf.com
123rf.com

W Polsce jest to jeden z najczęściej stosowanych dodatków. W związku z jej bardzo charakterystycznym, kwaśnym smakiem znacznie zmienia smak herbaty i nadaje jej jeszcze większych właściwości zdrowotnych. Warto zaznaczyć, że powinno się ją dodawać, kiedy napój lekko ostygnie. Dzięki takiemu zabiegowi witaminy nie znikną.
Cynamon

 

123rf.com
123rf.com

Przyprawa nadająca herbacie niesamowitego aromatu i smaku. Pobudza krążenie krwi oraz działa rozgrzewająco. To doskonały dodatek, szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych.

Imbir

123rf.com
123rf.com

Dodatek o bardzo wyrazistym zapachu i smaku. Napar z jego udziałem wpływa na organizm wzmacniająco, a także antybakteryjnie. Taki napój zaleca się szczególnie w okresie zimowym.

Kardamon

123rf.com
123rf.com

Aromatyczna przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Zachwyca wspaniałym zapachem i nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Przyprawa jest także silnym afrodyzjakiem.
Goździki

123rf.com
123rf.com

Aromatyczna przyprawa, która jest jednocześnie przeciwutleniaczem. Spożywanie potraw z ich dodatkiem zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę oraz inne choroby układu górnych dróg oddechowych

Propozycje dodatków przygotowana przez eksperta Ahmad Tea London.

?>