1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Pieczywo BIO – z pola do pieca… i na stół!

Pieczywo BIO – z pola do pieca… i na stół!

(Ilustracja: materiały partnera)
(Ilustracja: materiały partnera)
Nie wyobrażasz sobie zdrowo zbilansowanego posiłku bez dobrej jakości chleba czy bułki? Chcesz jeszcze bardziej zwiększyć swoją odpowiedzialność konsumencką, nie masz jednak pewności, czy pieczywo, które wkładasz do koszyka zakupowego, pochodzi z certyfikowanych, ekologicznych upraw? Rozwiewamy wątpliwości i wyjaśniamy, jak powstaje pieczywo BIO i w jakich warunkach jest produkowane.

Bio, eko, organic – wszystkie te nazwy oznaczają żywność ekologiczną. Prawo do ich używania przysługuje jednak wyłącznie po uzyskaniu unijnego certyfikatu gwarantującego, że dany produkt wyprodukowano z poszanowaniem środowiska naturalnego. Jak wygląda produkcja pieczywa BIO i co je wyróżnia?

Z pola…

Pieczywo BIO to takie, które powstaje zgodnie z europejskim systemem rolnictwa ekologicznego. Wszystko zaczyna się w certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych, w których zabronione jest stosowanie sztucznych nawozów, pestycydów czy innych chemicznych środków ochrony roślin. Uprawy prowadzone są w ramach płodozmianu, na nieskażonym obszarze, a zbiory w dużej mierze opierają się na pracy ręcznej, ograniczającej korzystanie z maszyn spalinowych. Dzięki temu minimalizowane jest ryzyko zanieczyszczania gleby, wody czy powietrza.

grafika

… do pieca

Co więcej, określone zasady dotyczące wytwarzania żywności organicznej dotyczą również samej linii produkcyjnej. W przypadku piekarni wypiekającej pieczywo BIO wdrożenie certyfikacji jest zwykle długim procesem, który wymaga nie tylko wprowadzenia i selekcji odpowiednich surowców od certyfikowanych dostawców, ale również wielu zmian w organizacji pracy. Linia produkcyjna BIO w piekarniach obejmuje m.in. wyznaczenie miejsc i zapewnienie części urządzeń przeznaczonych do produkcji BIO, a następnie całkowitej izolacji tych wyrobów od pozostałych wypieków na etapie magazynowania surowców czy wypiekania chleba. Dla nowej linii produktów piekarnia opracowuje również odrębne receptury oraz przeprowadza szkolenia dla pracowników wszystkich działów z zakresu produkcji ekologicznej. Spełnienie tych kryteriów to wymagający i czasochłonny proces, ale to właśnie one sprawiają, że piekarnie wytwarzające pieczywo BIO produkują żywność najlepszej jakości, dając jednocześnie nadzieję w walce z degradacją środowiska naturalnego.

BIO czy nie BIO – jak je rozpoznać?

Jedyną gwarancję, że dany produkt spożywczy powstał przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów, bez negatywnego wpływu na środowisko, daje Euroliść (12 gwiazdek ułożonych w kształt liścia na tle zielonego prostokąta), który jest symbolem certyfikacji produkcji ekologicznej. Co istotne, aby móc zamieścić na opakowaniu produktu symbol Euroliścia, niezbędne jest uzyskanie certyfikatu produkcji ekologicznej, wydawanego przez upoważnioną do tego instytucję. Symbol Euroliścia na opakowaniach chlebów czy bułek BIO oznacza, że każdy etap ich produkcji – od uprawy zboża, poprzez zbiór, przetworzenie, transport aż po przechowywanie – spełnia określone w przepisach unijnych warunki dotyczące produkcji ekologicznej.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Powrót do natury to nie moda, a odpowiedzialność

Z pieczywa nie warto rezygnować – nawet w przypadku chęci pozbycia się nadprogramowych kilogramów. Co więcej – ono może nam pomóc w procesie redukcji nadmiernej masy ciała. Wszystko za sprawą zbawiennego dla układu pokarmowego błonnika, który wspiera w utrzymaniu prawidłowej sylwetki. Pieczywo warto zatem na stałe włączyć do codziennego jadłospisu – nie tylko jako element śniadania, ale także pozostałych posiłków w ciągu dnia. Należy jednak przede wszystkim zwracać uwagę na jakość składników, z których zostało ono wytworzone, a jeśli dodatkowo jego wypiek przebiega w zgodzie z zasadami rolnictwa ekologicznego, z poszanowaniem bioróżnorodności, bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów – tym lepiej i dla nas, i dla planety!

Wybieraj pieczywo BIO oznaczone symbolem Euroliścia. Wszystkie składniki chlebów czy bułek BIO pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych upraw. To bezpieczeństwo dla Ciebie i Twojej rodziny.

Źródła:

https://dietetycy.org.pl/kromka-chleba-zdrowie/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/?fbclid=IwAR1JPL6AjT-1bvhvm2aYH_nvbSegNCp1IkqsVIrsxv3riOq84h-2rolc_zM

https://www.researchgate.net/publication/327775859_Chleb_chlebowi_nierowny

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze