1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczeń z indyka z sosem czekoladowym

Składniki na 4 porcje: 800 g piersi z indyka, 200 g orzeszków piniowych, 100 g kandyzowanych żurawin, 2–3 owoce karamboli, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oleju do smażenia. Sos: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, kubek śmietany 36 proc. (200 g), 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu. Czas przygotowania: 90 min

Pierś z indyka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem nacinać płat mięsa w połowie grubości tak, by po rozłożeniu powstał prostokąt. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Orzeszki piniowe zmielić w maszynce do kawy, następnie zmieszać z żurawinami. Owoce karamboli dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Po osuszeniu obłożyć każdy orzechami wymieszanymi z żurawinami, kłaść jeden za drugim wzdłuż któregoś z długich boków prostokąta z indyczego mięsa. Delikatnie zwijać mięso tak, by nafaszerować indyczą pierś karambolą obłożoną mieszanką orzechowo-żurawinową. Po zrolowaniu dokładnie zasznurować jak szynkę. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć ze wszystkich stron. Gorącą roladę włożyć do rękawa foliowego, ciasno zawiązać i piec około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło. Przygotować sos: rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać ją do śmietany, wymieszać. Przyprawić imbirem i cynamonem. Podawać sos obok pokrojonej w plastry pieczeni. Danie jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze