Składniki na 8 porcji: 60 g owoców aronii, 500 g mąki orkiszowej, 1 i 1/2–2 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, 250 ml mleka ryżowego lub sojowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków, 4 łyżki miodu, 1 i 1/2 łyżki masła. Czas przygotowania: 45 min
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i goździkami. Dodać roztrzepane jajko, oliwę; powoli miksując, wlać mleko ryżowe lub sojowe i miód. Masłem wysmarować foremki. Dno wyłożyć owocami aronii. Wlać ciasto do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 25–30 min.