Składniki na 4 porcje: 500 g świeżo łuskanego zielonego groszku, 1 i 1/2 cm korzenia imbiru, 10 gałązek estragonu, 4 dymki ze szczypiorkiem, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 4 łyżki gotowych siekanych w słupki migdałów, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, kiełki lub pędy groszku do dekoracji. Czas przygotowania: 20 min
Olej wlać do rondelka, posiekać cebulkę ze szczypiorkiem, zeszklić. Wrzucić imbir pokrojony w słupki i migdały. Smażyć około 5 minut, mieszając. Po zdjęciu z ognia dodać posiekany estragon. Groszek parować 4–5 minut w garnku z wkładką do parowania. Tak przyrządzony wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Danie podawać udekorowane kiełkami lub pędami groszku.