Składniki na 4 porcje: 2 winne jabłka, 1/2 korzenia selera, 3 łodygi selera naciowego, 50 g rodzynek,
50 g żurawin albo aronii, 100 g rukoli, 50 ml octu balsamicznego, 10 ml oliwy extra virgin, 100 ml słodkiego
czerwonego wina, sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 50 g orzechów włoskich.
Czas przygotowania: 25 minut|Składniki na 4 porcje: 2 winne jabłka, 1/2 korzenia selera, 3 łodygi selera naciowego, 50 g rodzynek,
50 g żurawin albo aronii, 100 g rukoli, 50 ml octu balsamicznego, 10 ml oliwy extra virgin, 100 ml słodkiego
czerwonego wina, sok z 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 50 g orzechów włoskich.
Czas przygotowania: 25 minut
Żurawiny lub aronie i rodzynki namoczyć w winie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Seler naciowy umyć i pokroić w plasterki. Rukolę opłukać, osączyć. Ocet balsamiczny zredukować do połowy objętości, dodać oliwę i cynamon, wymieszać. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Korzeń selera umyć, obrać, pokroić w zapałki lub plasterki. Jabłka i seler spryskać sokiem z cytryny. W misce wymieszać rukolę z jabłkiem, osączonymi rodzynkami i selerem naciowym. Polać dressingiem z octu balsamicznego. Posypać prażonymi orzechami.