Rozgrzewająca, gęsta zupa z brukselki z dodatkiem pomidorów – najlepsza na jesień.
Składniki:
- ½ kg brukselki
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 2 puszki pomidorów
- kawałek zielonej części pora
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Brukselkę obrać z wierzchnich, zabrudzonych lub zwiędniętych liści, opłukać pod bieżącą wodą i przekroić na połówki lub ćwiartki.
W garnku z grubym dnem na kilku łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż do zeszklenia. Można też użyć w proporcjach 1:1 masła i oliwy.
Dodawać partiami pokrojone w jednakowej wielkości kostkę: ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę i pora. Przesmażyć, aż jarzyny zaczną lekko przywierać do dna.
Dodać brukselkę, czosnek, imbir i resztę przypraw, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Wlać do garnka zmiksowane pomidory oraz około 1 szklankę wody i gotować około 20 minut, aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (brukselka powinna pozostać al dente i nie rozpadać się).
Posiekać jarmuż, bazylię (lub inną zieleninę), dodać do zupy i gotować jeszcze chwilę.