1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zupa z brukselki i pomidorów

Zupa z brukselki i pomidorów

Jesienna rozgrzewająca zupa z brukselką. (Fot. iStock)
Rozgrzewająca, gęsta zupa z brukselki z dodatkiem pomidorów – najlepsza na jesień.

Zupa z brukselki i pomidorów

Składniki:

  • ½ kg brukselki
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 2 puszki pomidorów
  • kawałek zielonej części pora
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Brukselkę obrać z wierzchnich, zabrudzonych lub zwiędniętych liści, opłukać pod bieżącą wodą i przekroić na połówki lub ćwiartki.
W garnku z grubym dnem na kilku łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż do zeszklenia. Można też użyć w proporcjach 1:1 masła i oliwy.
Dodawać partiami pokrojone w jednakowej wielkości kostkę: ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę i pora. Przesmażyć, aż jarzyny zaczną lekko przywierać do dna.
Dodać brukselkę, czosnek, imbir i resztę przypraw, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Wlać do garnka zmiksowane pomidory oraz około 1 szklankę wody i gotować około 20 minut, aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (brukselka powinna pozostać al dente i nie rozpadać się).
Posiekać jarmuż, bazylię (lub inną zieleninę), dodać do zupy i gotować jeszcze chwilę.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze