Kraciasty koc, wiklinowy kosz i słoneczna aura to zaledwie połowa sukcesu. Kluczowym składnikiem udanego pikniku są oczywiście łakocie i przekąski, które łatwo przetransportujemy w malowniczą okolicę łąk, pól, rzek, lasów.
Żeby piknik był udany, warto wcześniej zaplanować menu. Wybierajmy potrawy lekkie, szybkie w przygotowaniu i dodające energii - najlepsze będą produkty sezonowe i kolorowe, które wpiszą się w atmosferę pikniku. Oto sprawdzone przepisy na trzy proste przekąski.
(Fot. iStock)
Składniki:
- pęk rzodkiewek,
- pęk kopru,
- pęk szczypiorku,
- 100 g sera twarogowego,
- 4 łyżki dressingu jogurtowego,
- pieprz i sól do smaku,
- 1 gruszka,
- chleb tostowy.
Rzodkiewki oczyść i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj. Ser twarogowy wymieszaj z dressingiem jogurtowym, rzodkiewkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Tosty posmaruj rzodkiewkową pastą. Pokrój pozostałe rzodkiewki w cienkie plastry i ułóż na kanapkach.
(Fot. iStock)
Składniki:
- 4-6 łyżek dressingu,
- 1 czerwony burak,
- 2 średnie pomarańcze,
- 1 świeży ogórek,
- 100 g roszponki lub rukoli,
- garść orzechów włoskich,
- 100 g koziego sera.
Buraka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę i pokrój owoce na segmenty. Kozi ser pokrój w drobne kostki. W plastikowym pudełku ułóż liście roszponki lub rukoli, dodaj buraki, owoce i kozi ser. Sałatkę skrop dressingiem i posyp orzechami włoskimi.
(Fot. iStock)
Składniki na 10 porcji:
- 400 g gorącej wody,
- 70 – 80 g galaretki cytrynowej, w proszku,
- 70 – 80 g galaretki truskawkowej, w proszku,
- 200 g truskawek,
- 200 g ciastek amaretti,
- 30 g miękkiego masła,
- 400 g sera ricotta podzielonego na kawałki,
- 200 g jogurtu naturalnego.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w misce z 150 g wody, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W drugiej miseczce wlać pozostałe 250 g wody, dodać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się galaretki, odstawić do ostudzenia na ok. 35 min. Ciastka amaretti pokruszyć, dodać masło. Przesypać do innego naczynia, odstawić. 50-70 g rozdrobnionych ciasteczek amaretti, rozpuszczoną galaretkę cytrynową, ser ricotta i jogurt, wymieszać. W tym czasie pozostałe ciasteczka amaretti rozłożyć równomiernie do 10 słoiczków i docisnąć łyżką, tworząc spód serniczków, następnie równomiernie rozlać do nich masę z ricotty i galaretki cytrynowej. Słoiczki odstawić do zamrażalnika na 15-20 min. Po tym czasie na powierzchni każdego deserku pokrojone truskawki i zalać je przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Słoiczki zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 godz. Deserki amaretti podawać na zimno