1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Coś treściwego, zdrowego i smacznego. 3 przepisy na zimowe dania

Coś treściwego, zdrowego i smacznego. 3 przepisy na zimowe dania

Kapuśniak to jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. (Fot. iStock)
Kapuśniak to jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Zimą trzeba jeść coś zimowego. Tak powiedział J. Czytaj konkretnego! Nie jakieś tam sałatki, lekkie buliony albo półmiski warzyw.

Zimą trzeba jeść coś zimowego. Czytaj konkretnego! Nie jakieś tam sałatki, lekkie buliony albo półmiski warzyw.

Zimowe menu ma swoje prawa, a mróz wymagania. Energia musi skądś się brać, żeby przetrzymać i doczekać wiosennych nowalijek. Codzienne skrobanie auta wyczerpuje. Smog dokłada swoje trzy grosze. No to do dzieła!

Zimowe kanapki z szarpanym indykiem i koperkowym sosem

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

Szarpany indyk: 

  • 1 udziec indyka z kością , 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy.
Sos musztardowo-koperkowy: 
  • 1 łyżka musztardy z miodem,
  •  1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka octu z białego wina,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 3 łyżki kopru siekanego.
Dodatkowo:
  • kromki bagietki na zakwasie,
  • żółty ser do posypania,
  • plasterki ogórka konserwowego.
Sposób przygotowania

Udziec myjemy i osuszamy papierem kuchennym. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki i nacieramy nimi mięso ze wszystkich stron. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze 1,2 - 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Mięso oddzielamy od kości widelcem i mieszamy z powstałym podczas pieczenia sosem.

Przygotowanie sosu: musztardę i oliwę miksujemy blenderem, aż utworzy jednolitą postać. Dodajemy ocet i miksujemy na gładki sos. Dodajemy koperek i mieszamy łyżką.

Kromki bagietki smarujemy sosem koperkowym, układamy mięso indyka, plasterki ogórka i posypujemy prażoną cebulą i żółtym serem.

Zimowy kapuśniak z leśnymi grzybami i jabłkiem

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 5 sztuk wędzonych skrzydełek kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jabłko,
  • 50 g suszonych podgrzybków,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku.
Sposób przygotowania

Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy skrzydła, opłukane grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie całkiem…W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i marchew pokrojone na kawałki – dodajemy sól i pieprz. Na patelnię wykładamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy posiekaną cebulę i jabłko starte na tarce, i razem podsmażamy. Dodajemy całą zawartość patelni do kapusty i wkładamy suszony majeranek. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy ugotowane ziemniaki i marchewkę razem z wodą. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z dobrym chlebem na zakwasie.

Dorsz pieczony z porami i serem

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 500 g świeżego dorsza bez skóry i ości,
  • 2 pory,
  • 100 g pecorino,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku lub kopru,
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania

Dorsza kroimy na porcje, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy cytrynowym sokiem i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pory myjemy, odcedzamy z wody i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Na patelnię wykładamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim pory. Doprawiamy je solą i pieprzem. Śmietanę przelewamy do naczynia, dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałą łyżką masła. Wykładamy pory z sosem ze smażenia. Na porach układamy rybę. Lekko ją solimy i posypujemy pieprzem. Na rybę wykładamy śmietanę z serem, aby pokryła rybę, i wstawiamy do piekarnika na 30 minut lub nieco dłużej. Kiedy ryba się zapiecze, wyjmujemy formę z pieca, dodajemy świeży szczypiorek lub koper i podajemy.

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze