Zimą trzeba jeść coś zimowego. Tak powiedział J. Czytaj konkretnego! Nie jakieś tam sałatki, lekkie buliony albo półmiski warzyw.
Zimowe menu ma swoje prawa, a mróz wymagania. Energia musi skądś się brać, żeby przetrzymać i doczekać wiosennych nowalijek. Codzienne skrobanie auta wyczerpuje. Smog dokłada swoje trzy grosze. No to do dzieła!
Zimowe kanapki z szarpanym indykiem i koperkowym sosem
Składniki:
Szarpany indyk:
- 1 udziec indyka z kością , 2 ząbki czosnku posiekane,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki oliwy.
Sos musztardowo-koperkowy: - 1 łyżka musztardy z miodem,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 3 łyżki kopru siekanego.
Dodatkowo: - kromki bagietki na zakwasie,
- żółty ser do posypania,
- plasterki ogórka konserwowego.
Sposób przygotowania
Udziec myjemy i osuszamy papierem kuchennym. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki i nacieramy nimi mięso ze wszystkich stron. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze 1,2 - 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Mięso oddzielamy od kości widelcem i mieszamy z powstałym podczas pieczenia sosem.
Przygotowanie sosu: musztardę i oliwę miksujemy blenderem, aż utworzy jednolitą postać. Dodajemy ocet i miksujemy na gładki sos. Dodajemy koperek i mieszamy łyżką.
Kromki bagietki smarujemy sosem koperkowym, układamy mięso indyka, plasterki ogórka i posypujemy prażoną cebulą i żółtym serem.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej,
- 5 sztuk wędzonych skrzydełek kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- 1 jabłko,
- 50 g suszonych podgrzybków,
- 1 łyżka klarowanego masła,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego majeranku.
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy skrzydła, opłukane grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie całkiem…W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i marchew pokrojone na kawałki – dodajemy sól i pieprz. Na patelnię wykładamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy posiekaną cebulę i jabłko starte na tarce, i razem podsmażamy. Dodajemy całą zawartość patelni do kapusty i wkładamy suszony majeranek. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy ugotowane ziemniaki i marchewkę razem z wodą. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z dobrym chlebem na zakwasie.
Składniki:
- 500 g świeżego dorsza bez skóry i ości,
- 2 pory,
- 100 g pecorino,
- 250 ml śmietany 18%,
- 1 pęczek świeżego szczypiorku lub kopru,
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania
Dorsza kroimy na porcje, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy cytrynowym sokiem i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pory myjemy, odcedzamy z wody i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Na patelnię wykładamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim pory. Doprawiamy je solą i pieprzem. Śmietanę przelewamy do naczynia, dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałą łyżką masła. Wykładamy pory z sosem ze smażenia. Na porach układamy rybę. Lekko ją solimy i posypujemy pieprzem. Na rybę wykładamy śmietanę z serem, aby pokryła rybę, i wstawiamy do piekarnika na 30 minut lub nieco dłużej. Kiedy ryba się zapiecze, wyjmujemy formę z pieca, dodajemy świeży szczypiorek lub koper i podajemy.