1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. 4 przepisy z wykorzystaniem dyni i buraka

4 przepisy z wykorzystaniem dyni i buraka

Zobacz galerię 6 zdjęć
Buraki są cenionym środkiem krwiotwórczym. Zapobiegają anemii, czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Pomagają ponadto unormować poziom cholesterolu.

Dynia zaś to warzywo bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, przy tym niskokaloryczne, dlatego warto włączyć ją do naszego menu. Jest świetnym źródłem potasu, ale zawiera również witaminę A, C i PP, witaminy z grupy B (B1 i B2), magnez, wapń i żelazo. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów pokarmowych - mówi Monika Mrozowska.

Sałatka z komosą i burakiem

Składniki:

  • 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 średnie kiszone buraki (z zakwasu)
  • 1 mała garść nerkowców
  • 1 garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki ugotowanej fasoli czerwonej
  • kilka plastrów sera Grana Padano
Sposób przygotowania: Nerkowce prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Bazylię szatkujemy i ucieramy w moździerzu razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Kiszone buraki kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy ugotowaną komosę, pokrojone buraki oraz fasolę. Nakładamy do pojemników, posypujemy plasterkami sera Grana Padano, przyprażonymi nerkowcami i polewamy sosem z bazylii.

Tatar z kiszonego buraka

Składniki:

  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 średniego, kiszonego buraka
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • dużo świeżo mielonego, czarnego pieprzu
  • sok z cytryny do skropienia
Sposób przygotowania: Pomidory, buraka oraz cebulę drobno szatkujemy. Fasolę ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Do poszatkowanych warzyw dodajemy fasolę, olej oraz pieprz i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gotowy tatar nakładamy na kromki ulubionego pieczywa i skrapiamy sokiem z cytryny.

Dynia pieczona z wędzoną papryką

Składniki: 

  • 1/2 małej dyni Hokkaido
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
Sposób przygotowania: Dynię kroimy w dużą kostkę i obtaczamy je w odrobinie oliwy z oliwek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok układamy czerwoną paprykę w całości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy dynię, a paprykę zostawiamy na kolejne 8-10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu paprykę obieramy ze skórki (powinna ładnie schodzić), pozbawiamy nasion i kroimy w małe plasterki. W garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wędzoną paprykę oraz upieczone warzywa i przecier pomidorowy. Całość solimy do smaku, dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemników.

Dynia z groszkiem i fasolą

Składniki:

  • 1/4 małej dyni Hokkaido
  • 200 g żółtej fasolki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1/2 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka garam masali
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • świeża kolendra
Sposób przygotowania: Dynię kroimy w małą kostkę. Fasolkę obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na oliwie z oliwek podsmażamy przez 5 minut pokrojoną dynię, a następnie dodajemy garam masalę, curry, czosnek i pieprz cayenne i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, ugotowaną fasolkę oraz groszek i całość dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 5 minut. Solimy do smaku. Przekładamy do pojemników i posypujemy dużą ilością poszatkowanej kolendry.

Więcej przepisów w książce "Zdrowe przekąski" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.

Autopromocja
Zdrowe przekąski
Autopromocja

Zdrowe przekąski

Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE