Składniki dla 4 osób: 300 g piersi z kurczaka, 200g udek z kurczaka, 200 g suszonej żurawiny, 150 ml wytrawnego wina, 3 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 4 goździki, cukier,
sól i pieprz
Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy z błon. Z udek z kurczaka zdejmujemy skórę i oddzielamy mięso od kości. Mięso z udek i pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i jajko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy żurawinę i goździki. Doprawiamy do smaku cukrem i dusimy przez 15 minut. Żurawinę odsączamy i studzimy.
Na blacie kuchennym rozkładamy folię spożywczą. Kładziemy mięso i formujemy kwadrat o grubości 1 cm. Na nim kładziemy żurawinę i podnosząc delikatnie jeden brzeg folii, rolujemy roladę. Następnie wkładamy ją do rękawa do pieczenia i pieczemy w 160 C przez około 45 minut.