Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka,
1 torebka ryżu ugotowanego
1 pęczek natki pietruszki
1 cebula posiekana i podsmażona
1 czosnek
1 główka kapusty włoskiej
1 puszka pomidorów
1 garść liści bazylii
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Liście kapusty oczyść i rozdziel. Uparuj je przez 15min. Ostudź. Z mięsa, ryżu, natki, cebuli i czosnku przygotuj farsz. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz nakładaj na liście kapusty i zawijaj w „gołąbki”. Gołąbki uparuj przez kolejne 10 minut. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki, posiekaną bazylię, liść laurowy i ziele angielskie. Podlej odrobinę wodą. Dopraw solą i pieprzem.
Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
Istna ‘bomba’ przeciwutleniaczy i witamin, między innymi likopenu – substancji działającej przeciwnowotworowo i chroniącej nasze naczynia krwionośne.
Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla