1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kluski leniwe z masłem palonym - klasyka w nowym wydaniu

Kluski leniwe z masłem palonym - klasyka w nowym wydaniu

Kluski leniwe to przysmak domowej kuchni (Fot. iStock)
Kluski leniwe to przysmak domowej kuchni (Fot. iStock)
Są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Dodatek masła palonego sprawia, że tradycyjna polska potrawa kojarzona z barami mlecznymi, staje się daniem, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja.

na  3 porcje

  • 300 g tłustego twarogu (najlepiej gładki, śmietanowy)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego - jeśli wolimy na słodko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajko, mąki (ziemniaczaną i pszenną) oraz sól i cukier (opcjonalnie). Dokładnie mieszamy.

Na stolnicę wysypujemy dość grubą warstwę mąki (2-3 łyżki) i wykładamy na nią masę serową. Wierzch kopczyka również dobrze obsypujemy mąką - to konieczne, bo masa serowa jest dość rzadka i klei się do rąk. Duża ilość mąki pozwoli uformować wałek. 

Gruby wałek  dzielimy na 4 części i formujemy  z nich mniejsze wałeczki. Konieczne jest podsypywanie mąki, by ciasto nie przykleiło się do stolnicy.

Kroimy kluski na ukośne kawałki. Gotujemy wodę w dużym garnku, dodajemy kluski i gotujemy przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię.

Odcedzone kluseczki układamy na talerzu i polewamy palonym masłem (poniżej wskazówki, jak je przygotować). Ja lubię również dodatek cynamonu i odrobinę brązowego cukru.

Masło palone powstaje w czasie powolnego podgrzewania masła na patelni. Tłuszcz oddziela się od mlecznej masy, która podczas tego procesu opada na dno i rumieni się, nabierając orzechowego koloru i smaku. Podczas przygotowania masło trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło. Kiedy zabarwi się na brązowo, przelewamy do innego naczynia.

 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze