1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Tiramisu

Tiramisu

(10-12 porcji) 500 g sera mascarpone 5 żółtek 3 białka 80 g cukru pudru 1 likieru Sambuca 250 ml kawy 80 ml amaretto biszkopty

(10-12 porcji)

500 g sera mascarpone

5 żółtek

3 białka

80 g cukru pudru

1 likieru Sambuca

250 ml kawy

80 ml amaretto

biszkopty Białka ubijamy na sztywną pianę i wstawiamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem. Powinno to trwać około 10-15 minut. Następnie dodajemy likier Sambuca i mascarpone. Ser dodajemy partiami. Ucieramy jeszcze chwilę uważając, aby masa zbytnio nie zgęstniała i nie zamieniła się w masło. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Tak powstały krem wstawiamy na chwile do lodówki.

Kawę mieszamy z amaretto. Biszkopty pojedynczo wkładamy do kawy i od razu wyjmujemy, po czym przekładamy do naczynia w którym będziemy przechowywać tiramisu. Gdy wyłożymy biszkoptami dno naczynia, wykładamy warstwę uprzednio przygotowanego kremu. Wówczas kładziemy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch tiramisu posypujemy mieloną kawę. Deser wstawiamy do lodówki. Tiramisu można przechowywać w lodówce około tygodnia.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze