1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Domowe lody

Domowe lody

300 ml śmietany kremówki 32% 30 ml mleka 8 żółtek 200 g drobnego cukru 1 laska wanilii

300 ml śmietany kremówki 32%

30 ml mleka

8 żółtek

200 g drobnego cukru

1 laska wanilii Mleko wraz ze śmietaną wlewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrajamy na pół i za pomocą noża wydłubujemy nasiona. Wkładamy je do rondla z mlekiem i śmietaną. Pozostałą laskę waniliową także wkładamy do rondelka. Całość zagotowujemy po czym wyjmujemy laskę wanilii. Żółtka za pomocą miksera dokładnie ucieramy. Ciepłe mleko i śmietanę wlewamy powoli do żółtek cały czas mieszając. Masę na lody studzimy i wlewamy do płaskiego naczynia. Wkładamy do zamrażarki. W pierwszej godzinie mrożenia co 10 minut mieszamy dokładnie masę na lody. W pozostałych 2 godzinach robimy to co 20 minut. To świetna baza do innych smakowych lodów. Możemy także dodać swoje ulubione składniki maliny czekoladę itp.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze