1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Mus czekoladowy z pistacjami, pieprzem i chilli

Mus czekoladowy z pistacjami, pieprzem i chilli

(na 2 osoby) 1/3 szklanki śmietany 36%, 1,5 łyżki zmielonej kawy, naturalnej, ½ łyżki tłuczonego pieprzu, 150g gorzkiej czekolady, 3 białka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli, 2 łyżki pokruszonych pistacji,

Zagotowujemy śmietanę z kawą, chilli i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i łączymy ze śmietana po czym studzimy.

Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową.

Gotowym kremem napełniamy pucharki i posypujemy pistacjami.

Deser można przygotować wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu.

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze