1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Tarta porowa - na obiad i na przekąskę

Tarta porowa - na obiad i na przekąskę

Tartę można jeść zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak również na zimno jako przekąskę. (Fot. iStock)
Tartę można jeść zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak również na zimno jako przekąskę. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Tarta to danie, które nie wychodzi z mody. Może dlatego, że można ją zrobić na tysiąc i jeden sposobów. Zrumienione na złoto ranty kruchego ciasta otulają nadzienie, którego bazą są najczęściej warzywa, jajka i ser. Jeszcze tylko odrobina przypraw i powstaje danie doskonałe.

Tajemnicą dobrej tarty jest odpowiednio kruchy spód - delikatnie chrupiący, ale nie kruszący się przy każdym kęsie. Najlepiej przygotować go z mąki krupczatki. Można dodać do niej odrobinę kurkumy - wówczas ciasto będzie miało piękny złoty kolor.

Ważną zasadą przy robieniu kruchego ciasta, jest to, aby zagnieść je jak najszybciej, tylko do połączenia składników. Zbyt długo ugniatane będzie twarde.
Nadzienie to już kwestia kulinarnej fantazji. Bazą są jajka i ser- twardy typu Parmezan albo miękki kremowy jak feta. Można dodać również śmietany - wtedy danie będzie bardziej kaloryczne. Esencją smaku są warzywa  - duszone pory, krążki cukinii, liście szpinaku, pomidory... Co komu w duszy gra. Do tego zioła - w sezonie świeże, potem suszone. W wersji klasycznej, nie wegetariańskiej, smak można wzbogacić zrumienionym boczkiem lub szynką parmeńską. Ja najbardziej lubię tartę porową z orzechami włoskimi. Podzielę się z wami moim przepisem.

Tarta porowa z orzechami włoskimi

Ciasto: 250 g mąki (najlepiej krupczatki) 100 g masła jajko szczypta soli szczypta kurkumy odrobina zimnej wody

Nadzienie: 3 pory 1/4 kostki masła pół szklanki białego wina 4 jajka 180 g startego żółtego sera garść orzechów włoskich rozdrobnionych zioła: tymianek, oregano, bazylia szczypta curry sól i pieprz do smaku

Mąkę przesiewamy z solą i szczyptą kurkumy do miski. Ścieramy na tarce zimne masło do miski, wbijamy jajko. Szybko zagniatamy ciasto - jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Przygotowujemy nadzienie: odkrawamy białą część porów, kroimy w cienkie krążki, myjemy i odsączamy ( np. w wirówce do sałaty). W dużym garnku topimy masło, dodajemy pory, chwilę smażymy, mieszając, aby się nie przypaliły, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy około 10 minut.

Odkrywamy dolewamy wina i odparowujemy.

Ścieramy ser, rozbełtujemy jajka, kruszymy orzechy - dodajemy je do uduszonych porów. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną curry.

Wykładamy naczynie do tarty ciastem - nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy nadzienie. Posypujemy ziołami. Zapiekamy około 40 minut.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Dwa przepisy na warzywne spaghetti

 (Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii czy buraków, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również zapewniamy naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych. Warzywne spaghetti sprawdzi się u osób na diecie czy jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Doskonałym uzupełnieniem smaku będą suszone owoce i orzechy.

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • garść liści szpinaku baby,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • 75 g orzechów Pinii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 połówka cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie. Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny.

Buraczane spaghetti z orzechami

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 2 duże buraki,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • natka pietruszki,
  • 75 g orzechów,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:

Buraki obieramy ze skórki, a następnie za pomocą temperówki do warzyw przygotowujemy z nich spaghetti. Gotowy „makaron” gotujemy na parze przez ok. 5-6 minut, tak aby buraki stały się delikatnie miękkie. Gotowe spaghetti przekładamy na patelnię dodajemy do niego mleczko kokosowe, sok z cytryny i orzechy. Wszystko gotujemy przez ok. 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  1. Kuchnia

Pizza z pieczonymi burakami i orzechami

Zobacz galerię 1 Zdjęć
Sekret dobrej pizzy? Oczywiście ciasto, najlepiej cienkie i lekko chrupiące. A na wierchu ulubione dodatki. Tym razem proponujemy wersję z pieczonymi burakami i dużą ilością orzechów. A zamiast sosu pomidorowego powidła!

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g mąki pszennej
Składniki na farsz:
  • 4 buraki
  • 75 g orzechów włoskich lub nerkowca
  • 100 g migdałów
  • plastry sera podpuszczkowego, np. camembert
  • garść liści botwiny lub szpinaku
  • powidła śliwkowe
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz do smaku
2017/10/pizza-z-pieczonymi-burakami-i-orzechami-vegetarian-pizza-with-beetroot-on-wood-background-picture-id942301362.jpg

Przepis na ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i dodajemy rozczyn. Wszystko mieszamy z sobą przez ok. 3 minuty, na koniec dodajemy oliwę. Połączone składniki przekładamy na stolnicę i jeszcze przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte formujemy w kulkę i odkładamy jeszcze na chwilę. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni. Gotowe ciasto wykładamy dodatkami, gotową pizzę pieczemy przez ok. 10 – 15 minut.

Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi zmieszanymi z odrobiną musztardy. Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy. Całość wykładamy na powidła, układamy plastry sera i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.

Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność, pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi i wolniej starzejemy się.

  1. Kuchnia

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Czekolada i karmel. Królewskie połączenie smaków, zwłaszcza jeśli jest to słony karmel. Warto spróbować!

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem

Na 13 porcji: Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 2 żółtka 60 g cukru pudru 30 g kakao 2 łyżki lodowatej wody szczypta soli

Solony karmel: 200 g cukru 2 łyżki wody 100 g śmietany 18-proc. 100 g śmietanki 36-proc. szczypta soli

Masa ganache czekoladowa: 400 g gorzkiej czekolady 450 g śmietanki 36-proc.

Dodatki: 100 g prażonych orzechów ziemnych 100 g gorzkiej czekolady

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut + 45 minut chłodzenia

1. Z  mąki, kakao, cukru pudru, szczypty soli i  masła pokrojonego w kostkę zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka rozmącone z  wodą i  szybko wyrabiamy ciasto na gładką, elastyczną masę. Rozpłaszczamy na grubość 3–4 cm i  chłodzimy w  lodówce przez około godzinę.

2. Ciasto rozwałkowujemy i  wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 33 cm, robimy dziurki widelcem. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Pieczemy 20–25 minut w 185 stopniach C, aż ciasto będzie suche. Studzimy.

3. W  kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, zdejmujemy z  ognia i  łączymy stopniowo z  zimną śmietanką. Wlewamy ją na podpieczony czekoladowy spód i  studzimy w  temperaturze pokojowej.

4. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy cukier z  wodą. Nie mieszamy, a  jedynie balansujemy patelnią. Gdy masa nabierze bursztynowego koloru, wlewamy obie śmietany, doprawiamy solą i  drewnianą szpatułką mieszamy, redukujemy ilość płynu, by uzyskać gęsty karmelowy sos. W trakcie studzenia masa także tężeje. Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę czekoladową. Studzimy w  lodówce.

5. Orzechy ziemne drobno siekamy. Podobnie czekoladę. Posypujemy równomiernie ciasto.

  1. Kuchnia

Naleśniki z syropem klonowym i pomarańczą

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Zobacz galerię 1 Zdjęć

Naleśniki ze złotym syropem i cytrusową nutą. Wyglądają niezwykle apetycznie i smakują wybornie. Idealne danie na drugie śniadanie albo na podwieczorek.

Naleśniki z syropem klonowym i pomarańczą

150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml mleka 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia 40 g orzechów włoskich 100 ml syropu klonowego sok z pomarańczy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą.

Dodać mleko i jajko, wymieszać ubijaczką.

Odstawić ciasto na 20 minut.

Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami, smażyć naleśniki z obu stron na złoto.

Orzechy włoskie posiekać i prażyć przez chwilę.

Syropy klonowy połączyć z sokiem z pomarańczy. Dodać orzechy.

Usmażone naleśniki złożyć w trójkąty i polać ciepłym syropem.

Udekorować plastrami pomarańczy.

  1. Kuchnia

Blok z miodu

 (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
(Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Zobacz galerię 1 Zdjęć
Sama słodycz, dosłownie i w przenośni. Wierzymy, że kawałek takiego smakołyku od czasu do czasu nie zaszkodzi, a sprawi przyjemność nie tylko podniebieniu.

Blok z miodu

200 g cukru, 100 g miodu, 5 łyżek wody, 1 łyżka sody oczyszczonej.

(Fot. Katarzyna Miśkowiec) (Fot. Katarzyna Miśkowiec)

W garnku wymieszaj cukier, miód i wodę. Podgrzewaj na delikatnym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Po całkowitym stopieniu podkręć trochę ogień i gotuj, aż masa zgęstnieje i ściemnieje.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj sody oczyszczonej, wymieszaj.

Spienioną masę wylej na blachę wyłożoną papierem. Uważaj, będzie bardzo gorąca!

Po godzinie blok z miodu stanie się twardy i gotowy do kruszenia.