1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Słońce na talerzu – 3 przepisy na dania kuchni śródziemnomorskiej

Nad Morzem Śródziemnym makaron z owocami morza przyrządza się na wiele sposobów. (Fot. materiały prasowe)
Słynna podróżniczka i pisarka Claudia Roden przez wiele lat zbierała kulinarne inspiracje, odwiedzając różne kraje śródziemnomorskie. Tak powstała książka „Mediterranea. Kuchnia słońca” pełna zachwycających zdjęć oraz przepisów na dania, dzięki którym – nawet jeśli na zewnątrz jest szaro i deszczowo – w waszej kuchni zagości słońce. Z okazji premiery wydawnictwa prezentujemy trzy z nich.

Słodko-kwaśna cukinia z grilla z miętą

(Fot. materiały prasowe)

Kulinarną spuścizną po Arabach, którzy przybyli na Sycylię w IX wieku, jest m.in. połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Poniższe danie z cukinii, zucchine in agrodolce alla menta, doskonale komponuje się z ricottą – i ten wariant szczerze polecam.

4 porcje

Składniki

  • 3 cukinie (łącznie około 800 g)
  • oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
  • 100 ml octu winnego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin do podania

Sposób przygotowania

Ustaw opiekacz na wysoką temperaturę, kratkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Cukinie pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm. Natrzyj je z obu stron oliwą lub olejem, oprósz solą i ułóż na folii. Opiekaj przez około 10 min, odwracając plastry co jakiś czas na drugą stronę, aż staną się delikatne i nieco się zrumienią. Możesz też podsmażyć je na patelni grillowej.

W rondlu podgrzej na średnim ogniu ocet z cukrem i suszoną miętą oraz odrobiną pieprzu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj jeszcze przez 2 min, aby nieco zredukować płyn. Ułóż plastry cukinii obok siebie na półmisku, polej dressingiem octowym, a następnie skrop oliwą.

Ubita ricotta: Dokładnie ubij widelcem 250 g ricotty z 11⁄2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i skórką otartą z 1⁄2 małej cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Prowansalskie spaghetti z krewetkami

(Fot. materiały prasowe)

Nad Morzem Śródziemnym makaron z owocami morza przyrządza się na niezliczone sposoby. Gdy na potrzeby pewnego artykułu wypytywałam kiedyś włoskich celebrytów o ich ulubione dania z makaronu, większość wymieniała ai frutti di mare, dodając, że przyrządzają je wedle własnego przepisu. Wypróbowałam wszystkie i wszystkie uwielbiam. Ale moja ulubiona wersja jest następująca: makaron gotuję na sposób kataloński w bulionie rybnym (uzyskuję dzięki temu zaskakujący akcent smakowy) i podaję z sosem rodem z Lazurowego Wybrzeża. Mój wnuk Cesar, wielki miłośnik makaronów, doprawia zawsze swoją porcję dużą ilością chili. Czasem dodaję do tego dania także inne owoce morza, jak choćby kalmary czy małże.

4 porcje

Składniki

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • listki z 3 gałązek tymianku
  • 1–2 łyżeczki cukru
  • spora szczypta chili
  • 500 g obranych surowych krewetek tygrysich
  • 2 kostki bulionu rybnego
  • 400 g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń stwardniałe fragmenty przy łodygach. Zmiksuj je blenderem na gładką pulpę.

W szerokim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż cebula stanie się bardzo miękka. Dodaj czosnek, a gdy zacznie się rumienić, wlej pulpę z pomidorów oraz wino i dopraw tymiankiem, cukrem, chili oraz odrobiną soli. Gotuj bez przykrycia przez około 20 min, aż sos zredukuje się i nabierze aromatu. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze przez minutę, aż zrobią się różowe.

W sporym garnku doprowadź do wrzenia wodę, wrzuć kostki bulionu rybnego, dopraw solą (ostrożnie, bo kostki zawierają już trochę soli) i zamieszaj, aby wszystko dokładnie się rozpuściło. Wrzuć spaghetti i ugotuj al dente, a potem odcedź.

Makaron podawaj polany sosem, skropiony oliwą z oliwek extra virgin i posypany szczyptą natki pietruszki.

Ciasto jogurtowe

(Fot. materiały prasowe)

Ten lekki, puszysty sernik o orzeźwiającym smaku to specjał z Turcji. Ja i moi krewni robimy go bardzo często – wy też musicie spróbować.

6–8 porcji

Składniki

  • masło lub olej słonecznikowy do natłuszczenia formy
  • 4 duże jajka (białka oddziel od żółtek)
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 400 g tłustego jogurtu greckiego
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Natłuść masłem lub olejem okrągłą formę do ciasta (o średnicy około 23 cm) ze zdejmowanym bokiem.

Za pomocą miksera ubij białka na niezbyt sztywną pianę.

W drugiej misce tym samym mikserem utrzyj żółtka z cukrem na gęstą, jasną masę. Dodaj makę, jogurt, otartą skórkę oraz sok z cytryny i utrzyj całość na gładki, jednolity krem.

Delikatnie wlej pianę z białek do masy jogurtowej, a potem przelej całość do przygotowanej formy. Piecz przez 40–45 min, aż wierzch delikatnie się zrumieni – obserwuj ciasto uważnie pod koniec pieczenia, aby go nie przypalić. Podczas pieczenia wierzch ciasta pęknie jak suflet, a potem opadnie.

Odstaw do wystygnięcia, zanim zdejmiesz bok formy i przełożysz ciasto na paterę. Możesz podać je na ciepło lub na zimno.

Polecamy książkę: „Mediterranea. Kuchnia słońca”, Claudia Roden, wyd. Wielka Litera

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
Reklama
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze