1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Gwiazdki Michelin rozdane. Poznajcie najlepsze restauracje w Polsce

Gwiazdki Michelin rozdane. Poznajcie najlepsze restauracje w Polsce

Robert Gumuliński  oraz szef kuchni Przemysław Klima – założyciele restauracji Bottiglieria 1881, pierwszej polskiej restauracji, która otrzymała dwie gwiazdki Michelin. Zdjęcie z 2020 roku, gdy restauracja otrzymała pierwszą gwiazdkę. (Fot. Tomasz Jagodzinski/ArtService/Forum)
Robert Gumuliński oraz szef kuchni Przemysław Klima – założyciele restauracji Bottiglieria 1881, pierwszej polskiej restauracji, która otrzymała dwie gwiazdki Michelin. Zdjęcie z 2020 roku, gdy restauracja otrzymała pierwszą gwiazdkę. (Fot. Tomasz Jagodzinski/ArtService/Forum)
W poniedziałek 19 czerwca 2023 po dwóch latach przerwy premierę miała najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin. Inspektorzy odwiedzili Warszawę, Kraków oraz – debiutujący w tym roku – Poznań, odkrywając najlepsze restauracje i po raz pierwszy jednej z nich przyznając aż dwie gwiazdki. Kto otrzymał najbardziej prestiżowe nagrody w świecie gastronomii? Przeczytajcie.

Najlepsze restauracje w kraju z niecierpliwością czekają na ten moment. Znalezienie się w polskiej edycji kulinarnego Przewodnika Michelin to niezwykłe wyróżnienie dla zasłużonych szefów kuchni w Polsce.

W tym roku zestawienie objęło łącznie 49 lokali: 19 w Warszawie, 11 w Poznaniu, 18 w Krakowie i dodatkowo jedną w Kościelisku. Wśród nich znalazły się: dwie restauracje z jedną Gwiazdką Michelin, siedem z wyróżnieniem Big Gourmand oraz – po raz pierwszy w historii – jedna restauracja z aż dwiema gwiazdkami Michelin.

Żaden polski lokal dotąd nie otrzymał więcej niż jednej gwiazdki. W tym roku wreszcie się to zmieniło – dwie gwiazdki Michelin powędrowały do krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, prowadzonej przez szefa kuchni Przemysława Klimę. Restauracja została wyróżniona za doskonałe pozycje w menu oraz za podejście do klientów. W komunikacie prasowym czytamy: „Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak Ryba z groszkiem czy Wieprzowina po wiejsku, stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania”. To jednak nie pierwszy raz, kiedy doceniono założoną w 2013 roku restaurację – Bottiglieria 1881 pierwszą gwiazdkę otrzymała bowiem 19 czerwca 2020 roku, a Przemysław Klima został najmłodszym szefem kuchni z gwiazdką Michelin.

Do grona restauracji nagrodzonych tym prestiżowym wyróżnieniem dołączyły także poznańska restauracja Muga oraz warszawski koncept kulinarny NUTA – oba lokale otrzymały po jednej gwiazdce. Muga za dania charakteryzujące się „głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków”, a NUTA za polskie smaki łączące się z „włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej”.

Poza gwiazdkami standardowo przyznano także wyróżnienia Bib Gourmand, czyli nagrody za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Lokale, które zostały docenione, to: ​MOLÁM w Krakowie, Fromażeria w Poznaniu, TU.REStAURANT w Poznaniu, Koneser Grill w Warszawie, Kieliszki na Próżnej w Warszawie, Le Braci w Warszawie oraz ​alewino, również znajdujący się w stolicy.

W polskiej edycji Przewodnika Michelin wyróżniono również 39 innych lokali polecanych przez inspektorów Michelin. Pełną ich listę znajdziecie na stronie: https://guide.michelin.com/pl/en/selection/poland/restaurants

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze