Jesienny styczeń bardzo mi się podoba. Nie czuję tego brrr przed wyjściem na mróz. Mam suche buty i w bagażniku nie wożę łopaty na śnieg.|Jesienny styczeń bardzo mi się podoba. Nie czuję tego brrr przed wyjściem na mróz. Mam suche buty i w bagażniku nie wożę łopaty na śnieg.
Sobotę spędziłam z nordic walking. Szło się cudnie, a 14 km minęły niepostrzeżenie. Rozkleiliśmy się nieco przy ognisku, kiełbaskach i herbacie z prądem... Ale już dzisiaj gotowa jestem na powtórkę. Niektórzy mówią mi- już niedługo zima... Ale co tam, niech tak trwa! Można zjeść styczniową kanapkę zamiast garści śniegu. Polecam!
Składniki
- kromka ciemnego chleba na zakwasie, może być czerstwa
- wiejskie duże jajo 1 sztuka
- plastry bekonu 2
- dojrzałe awokado połowa
- plastry dobrego pomidora 2
- sól morska i pieprz do smaku
- oliwa z pierwszego tłoczenia 1 łyżka
- sok z limonki 1 łyżeczka
- gałązka oregano lub innych ziół
Sposób przygotowania
- Przygotować wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
- Bekon usmażyć na chrupko na suchej patelni i odłożyć.
- Awokado obrać ze skórki, pokroić w paski i skropić sokiem z limonki.
- Kromkę chleba podsmażyć na patelni po bekonie.
- Jajo krótko usmażyć na łyżce oliwy.
- Na kromce chleba położyć plastry pomidora ,bekon, awokado i jajo.
- Wstawić do piekarnika na 5 minut.
- Wyjąć, posypać solą i pieprzem i od razu zjeść!