Pachnące przyprawami, smaczne i cieszące oko swym wyglądem. O pierniczkach, które długo utrzymują świeżość, można już pomyśleć z dużym wyprzedzeniem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g miodu,
- 50 g miodu gryczanego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka sody,
- 2 jajka,
- 150 g masła,
- opakowanie przyprawy do piernika
Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, studzimy. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny (maksymalnie na 6 godzin). Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy na grubość 1 cm, podsypując mąką, i wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 10 minut.