1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Kochasz słoneczną jesień? My też!

Kochasz słoneczną jesień? My też!

Fot. iStock
Fot. iStock
Zobacz galerię 6 zdjęć
W tym roku, jesień nas rozpieszcza. Serwuje mnóstwo słońca, zaskakuje wysokimi temperaturami. Możemy podziwiać jej piękne kolory. Musimy jednak liczyć się z tym, że w końcu nadejdą zimne dni i zawita do nas czas przeziębień i grypy.

Na pogodę wpływu nie mamy, ale zdecydowanie możemy zadbać o swoje zdrowie.

Najlepiej jest zapobiegać, nie dać rozwinąć się żadnym wirusom poprzez właściwe odżywianie.

Idealne, wzmacniające właściwości ma Węgierska Zupa Ziemniaczana wg przepisu Moniki Mrozowskiej.

Składniki dla 6 dużych porcji:

800 g ziemniaków

1 litr wywaru warzywnego

1 duża biała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, pęczek koperku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek wyciskamy. W garnku na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli (ok. 5 minut). Dorzucamy czosnek, wędzoną oraz słodką paprykę i smażymy jeszcze minutę. Dolewamy wywar warzywny i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok.30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy gałkę muszkatołową i mleko. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Na talerzu posypujemy zupę dużą ilością posiekanego koperku.

Smacznego!

Zobacz przepis na inną fantastyczną zupę!
Jeżeli chcesz poznać , przyrządzić nowatorskie kompozycje pełne uodparniających, regenerujących  czy odchudzających właściwości, zamów książkę Moniki Mrozowskiej  w cenie specjalnej.

Książka dostępna w naszym    oraz w dobrych księgarniach

O Autorce:

Monika Mrozowska

Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Zupy MocSłodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia. Współautorka książek: Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka.

 

 

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze