W tym roku, jesień nas rozpieszcza. Serwuje mnóstwo słońca, zaskakuje wysokimi temperaturami. Możemy podziwiać jej piękne kolory. Musimy jednak liczyć się z tym, że w końcu nadejdą zimne dni i zawita do nas czas przeziębień i grypy.
Na pogodę wpływu nie mamy, ale zdecydowanie możemy zadbać o swoje zdrowie.
Najlepiej jest zapobiegać, nie dać rozwinąć się żadnym wirusom poprzez właściwe odżywianie.
Idealne, wzmacniające właściwości ma Węgierska Zupa Ziemniaczana wg przepisu Moniki Mrozowskiej.
Składniki dla 6 dużych porcji:
800 g ziemniaków
1 litr wywaru warzywnego
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, pęczek koperku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy. Czosnek wyciskamy. W garnku na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli (ok. 5 minut). Dorzucamy czosnek, wędzoną oraz słodką paprykę i smażymy jeszcze minutę. Dolewamy wywar warzywny i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok.30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy gałkę muszkatołową i mleko. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Na talerzu posypujemy zupę dużą ilością posiekanego koperku.
Smacznego!
Zobacz przepis na inną fantastyczną zupę!
Jeżeli chcesz poznać
, przyrządzić nowatorskie kompozycje pełne uodparniających, regenerujących czy odchudzających właściwości, zamów książkę Moniki Mrozowskiej w cenie specjalnej.
Książka dostępna w naszym oraz w dobrych księgarniach
Monika Mrozowska
Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in.
Zupy Moc,
Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia. Współautorka książek:
Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka.